Природата изправя стопаните, които сеят рапица, пред ново изпитание. Наред със сушата посевите трябва да се справят и със засилената атака от рапичната листна оса (Athalia rosae) в мекото есенно време, предупреди агрономът на Агри.БГ Атанас Иванов.

Каква е тайната за успешното отглеждане на рапица?

С продължаващите високи температури в страната по рапичните посеви в Разград, Стара Загора и района на Карнобат прагът на икономическа важност е достигнат.

Рапичната оса развива 3 поколения годишно, като в момента вреди третото. То е най-опасното, тъй като по това време растенията са малки и при силно нападение могат да загинат.

Ларвата на неприятеля е лъжегъсеница, от тъмно-синя до черна на цвят със синкав отенък. Повредата, която нанасят лъжегъсениците, се характеризират с нагризване на долния епидермис на листа, вследствие на което се образуват ямички. 

С нарастването си ларвите започват да правят и периферни нагризвания, а по-късно изяждат цялата листна петура. При силно нападение те изгризват и жилките.

Борбата срещу неприятеля може да се води единствено по химичен път. Прагът на икономическа вредност е 2-3 ларви/кв. метър. Препоръчва се използването на контактни инсектициди от групата на пиретроидите.