Днес, 17 май, е последният ден, в който може да подадете заявлението си за подпомагане за Кампания 2021, без да търпите санкция за закъснение при внасянето на документите или при редакцията им. 

Дойде ред и на земеделците за среща с министър Бозуков. Кои са темите?

От Министерството на земеделието съобщиха за Агри.БГ, че засега няма информация този срок да бъде удължен. Но ако все пак има промяна в графика, до края на деня ще стане ясно с официално прессъобщение.

Останалите важни дати, свързани с кампанията за директни плащания, са следните:

  • До 31 май включително кандидатите за подпомагане могат да правят промени по подадени вече заявления, без да търпят санкция за закъснение.
  • До 11 юни включително се изчислява санкция за закъсняла редакция по добавените части от заявлението в размер на 1% за всеки работен ден.

Наш читател коментира обаче, че се реди по опашки и чака със седмици да си приключи заявлението за подпомагане, предварително „очертано“ в seu.dfz.bg в Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ). 

Още в деня на назначаването на проф. Бозуков за служебен министър на земеделието друг фермер написа: „Първата задача е да пусне заповед за удължаване срока за очертаването, че в Кампания 2021 още няма правните основания на доста места. Проблем има, ама се мълчи“. 

Негов колега добавя, че „все още няма правно основание за дворните места и приключваме заявленията със забележки, ще ги коригираме после, ако дойде правното. Досега такова нещо не е имало.“

Фермери: „Днес изтича крайният срок, а правно основание няма.“

Земеделски производител от Софийско също ни сигнализира за проблем с правните основания специално в Общинска служба Пирдоп.

„Голяма част от бенефициентите имаме проблем с некачено в системата правно основание. До миналата седмица само отделни имоти липсваха, а от петък цялото правно в заявлението ми „изчезна“. Звъняхме в Министерството, а от там казаха, че работят и го качват. Проблемът е, че служителите не знаят как да приключат заявленията, като излиза грешка в която пише, че всички начертани имоти са без правно основание“, тъжно констатира дамата и настоява за по-дълъг срок.

За сравнение миналата година кампанията за заявления без санкции беше удължена с 5 дни – от 15 на 20 май. Като мотив тогава от земеделското министерство посочиха, че в някои общински служби по земеделие са постъпили заявления от стопани, които не са били включени в предварително изготвените графици. Някои от тях подават в последния момент искане за регистрация като земеделски производители.  

Ако вие сте сред онези производители, които все още чакат правните си основания, пишете като коментар за кой точно район и общинска служба по земеделие става дума.