Сайтът на Търговския регистър не работи от петък, 10 август, заради технически проблем. Прокуратурата ще проверява има ли злонамерени действия срещу електронната система, тъй като има предположения за хакерска атака.
 
 
Услугите на Агенцията по вписвания са достъпни само при физическо посещение в нейния офис и подразделенията й. Не се приемат документи за вписване по електронен път.
 
Министърът на правосъдието Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, ДАНС и МВР заради техническия проблем с Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. До отстраняване на причините е преустановен достъпът до регистъра. Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра.
 
Според съобщението на Агенцията, за своевременното отстраняване на проблема са ангажирани екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства. Специалистите работят денонощно.
 
Всички останали регистри на Агенцията по вписванията са достъпни и функционират нормално, подчертаха от ведомството.
Първоначално експертите очакваха, че техническият проблем с регистъра ще бъде отстранен в почивните дни на 11 и 12 август.