Сушата ще продължи да създава проблеми на земеделските производители и през следващите дни независимо от падналите през тази седмица дъждове.

Заради сухото време – по-слаба винена реколта

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят отново от относително сухо и топло за сезона време, прогнозира Дукена Жолева, агрометеоролог в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ)

Наблюденията на специалистите показват, че валежи през тази седмица все пак са довели до положителна промяна на водно-физичното състояние на горния почвен слой

Дукена Жолева: „В края на лятото сухата и сбита почва възпрепятства, а в част от североизточните райони (агростанция Силистра) преустанови провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване с рапица и зимни житни култури.

Заради крайно сухата почва на много места са пропуснати агротехническите срокове за сеитбата на зимната рапица – култура, която изисква прецизна обработка на площите.

През следващите дни се очакват високи дневни температури с максимални стойности на места до 30-31°С.

Топлото време ще ускори процесите на зреене при късните земеделски култури и ще позволи синтез на повече захари в плодовете на късните сортове овошки и грозде. 

Голяма част от червените винени сортове грозде ще встъпят в технологична зрелост, а есенните сортове овошки – в беритбена зрелост. 

В края на септември и началото на октомври в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на опасен вредител - крушовият пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел се провежда срещу възрастните индивиди в началото на есента.

През следващите дни условията ще бъдат благоприятни за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Периодът съвпада с оптималния срок за сеитбата зимните житни култури във високите полета.

В началото на октомври започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България.