В последно време латвийските животновъди активно увеличават поголовието от едър рогат добитък за млечната и месната индустрия. Това отбелязва Раймонд Янковский, експерт в областта на земеделието, в интервю пред латвийското радио и ТВ LSM. От думите му става ясно и още нещо: България е сред основните вносители на говеждо месо от Латвия, което впоследствие обаче пренасочваме към други страни, пише изданието MeatInfo.

Прогноза за 2020: Какво предстои на месния пазар?

По данни на Янковский понастоящем поголовието от месодаен едър рогат добитък в Латвия възлиза на 55 000 глави, а на млечни крави – 142 000. Секторът става все по-концентриран: малките стопанства излизат от бизнеса.

Ситуацията в животновъдния сектор въпреки това се оценява като стабилна.

През 2017 г. Латвия е изнесла 75 000 тона говеждо месо, а година по-късно – 85 000 тона. Примерно същите резултати се очакват и в края на 2019 г.

Основните вносители на латвийско говеждо месо са Полша, Холандия, Литва и България, като нашата страна и Литва играят ролята на преразпределителни бази: оттам месото се изпраща в Ливан и Турция.