Вместо да компенсира умрелите животни от Син език с пари, Министерството на земеделието и храните да обезщети фермерите с овце. Предложението даде Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна (НАРСПБМ).
 
Цената от 2,36 лв./кг, която МЗХ оповести за компенсация за умрелите от Син език овце, е цена за бракувано животно, а не цена за животно в силата си или младо разплодно животно. Тази сума трябва да се умножи по 2, заяви пред Фермер.БГ Караколев. Според него е недопустимо, особено автохтонните изчезващите породи, които трябва да запазват поголовието си, да се сравнят с тази цена. 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
 
Необходимо е държават да влезе в ролята си на Държава и да помисли за една справедлива компенсация, защото целта не трябва да е просто „да им дадем нещо“. 
 
Според Караколев се спекулира и с това защо животните не са застраховани. А отговорът е елементарен – ако МЗХ си беше направило труда да провери, нито една застрахователна компания в България не застрахова за Син език. 
 
De minimis-ът, който получиха овцевъдите (6,30 лв. животно) Караколев определя като „пожарна дейност“ - да дадем нещо, за да укротим страстите.
 
Според Караколев за пореден път доказваме, че в тежки ситуации липсва държавническо поведение. Надали в момент, в който овцете на хората измирахе, те имаха нужда да слушат кой е виновен. По-скоро трябваше да се предприемат адекватни мерки за превенция на болестта, за да не се стига до тези размери“, посочи Симеон Караколев.
 
Държавата си прехвърля отговорността за ситуацията с болестта Син език като един горещ картоф – от институция на институция. Най-потърпевш от цялата ситуация, за съжаление, е овцевъдът, каза още председателят на НАРСПБМ.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!