Дни преди старта на жътвената кампания, вместо да подготвя комбайните за жътва, земеделска кооперация „Единство 94“ в никополското село Бацова махала се подготвя да започне стопанската година отначало.

Причината – преди десет дни градушка унищожи на 100% есенните и пролетните култури, които кооперацията отглежда, разположени на 14 хил. дка.  

Това разказа пред Фермер.БГ председателят на „Единство 94“ Васил Енев.

„Въпреки големия риск, който поемаме с тази сеитба, сме категорични - разораваме и сеем. Всичко е на наш риск, защото можем да загубим още повече“, обясни земеделецът. От кооперацията са взели решение, въпреки късния срок, част от пропадналите площи да засеят отново с царевица, слънчоглед и сорго.

Всички обработваеми площи са застраховани, но за презасяване на културите се изплащат само 20 % от застраховката. „А ние сме вложили над 1 млн. лв за производството до момента и тези 20% компенсации със сигурност не рашават проблема“, обясни Васил Енев.

За първи път градушка, и то с такава мощ и големина, обхваща всичките земи, които кооперацията обработва. Селото разчита основно на работата в коопрецията, която всяка година отглежда  ечемик и пшеница, слънчоглед, царевица и сорго. Има и кравеферма. „Тук работят над 75 души, които изхранват семействата си. Възможно е сега да се наложат и съкращения, защото нямаме възможност да плащаме на хората“, посочи председателят на кооперацията.

Над 20 хил. дка са унищожениет площи в съседното село Сандиново, каза кметският наместник Светослав Светославов. Засегнати са 5 по-големи арендатори, както и около 15 по-малки земеделски производители. Личните стопанства със зеленчуци и овошки в дворовете на хората са унищожени на 100%.  Много малка част от тези земи са застраховани, обясни  Светослав Светославов.

И през двете села са минали експертни комисии както от застрахователите, така и от земеделските служби, за да оценят последствията от стихията.

Сред засегнатите села при градушката беше и село Петокладенци, община Белене. Там около 50 % от площите са застраховани, посочиха застрахователи.

Според Адрей Андреев, директор на застрахователно дружество в Свищов, който е експерт по застраховането на земеделска продукция все още голяма част от земеделските производители не застраховат обработваемите площи. Някои земеделци застраховат частично. Според застрахователя е масова практика застраховките да се правят на ниски суми, дори на минималните – 50-60 лв/дка. Неговите наблюдения показват, че по-често  кооперациите застраховат обработваемите земеделски площи.
 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!