Новината за помощта, която ще получат Полша, Румъния и България заради вноса на евтино украинско зърно, не намали раздразнението на полските фермери. Те са готови да заведат вълна от съдебни дела срещу полския земеделски министър Хенрик Ковалчик. Причината - многократните му миналогодишни уверения, че цените на зърното ще се повишат, пише Farmer.pl. 

Войчеховски: До дни отпускаме помощ за Полша, Румъния и България

От различни части на страната има сигнали, че фермерите нямат намерение да оставят Хенрик Ковалчик да пренебрегне миналогодишните си призиви да се въздържат от продажба на зърно. Тогава той ги уверяваше, че изкупните цени на зърното ще се повишат. Много фермери му повярваха и оставиха зърното в складовете си. В резултат на вноса от Украйна обаче изкупните цени все още са далеч от желаното. Затова зърнопроизводителите се питат - дали земеделският министър не трябва да понесе последствия за думите си. 

Преброихме поне шест публични изяви на Хенрик Ковалчик като вицепремиер и ръководител на Министерството на земеделието, в които той твърди, че фермерите трябва да съхраняват зърно, защото изкупните цени ще се повишат. Той каза това като представител на полското правителство и заблуди фермерите и ги изложи на ужасни загуби, казва Бронислав Венглевски, президент на Земеделската камара на воеводство Лодз.

Той не може да си обясни на каква информация се е позовал Ковалчик, за да бъде толкова убеден в прогнозата си.

Хората му повярваха, тъй като е представител на властта и човек, който се ползва с обществено доверие, допълва Венглевски. 

Ние вярваме, че в лицето на това, което се случи на полския пазар на зърно и в лицето на драматичната ситуация, в която се оказаха фермерите, министърът трябва да носи отговорност за думите си и да понесе последствията. Ето защо обмисляме да заведем дело срещу Хенрик Ковалчик в съда.

Аз съм готов да покрия разходите по завеждането делото от собствения си джоб, казва още Венглевски.

Колективен иск срещу министъра на земеделието обмислят и фермери от Швентокшиското воеводство. Такива намерения бяха заявени още по време на миналогодишните протести на фермерите в Келце.

Фермерите обмислят да подадат колективен иск срещу Ковалчик, защото се чувстват измамени, признава Артур Конарски, председател на "Солидарност". Той също е повярвал на думите на министъра и е оставил зърното в склада. Сега няма на кого да го продаде на цена, която покрива производствените разходи.  

Искания министърът да си понесе последствията има от земеделски организации от цялата страна. Едно е сигурно засега - фермерите никога няма да забравят уверенията на Ковалчик. Ако изпълнят заплахите си, това ще бъде без прецедент в съвременната история на Полша. Сигурно е също, че ако правителството реално не компенсира загубите на фермерите и не спре наводнението на вътрешния пазар със зърно от Украйна, то едва ли ще си върне доверието.

Едно удължаване на сделката за зърно, според която Украйна изнася селскостопански суровини през черноморските пристанища, ще "настрои" пазара за следващите седмици от сезона и ще окаже допълнителен натиск върху цените на зърното на по-широкия пазар. Поради това някои полски фуражни заводи са спрели покупките на зърно. Според експерти по-слабият интерес към закупуване на зърно от страна на преработвателите е допълнително повлиян от намаляването на популацията на свинете в страната, както и появата на огнища на птичи грип, което се изразява в по-ниско търсене на фуражи през настоящия сезон.

Цени на зърното в Полша

В зависимост от региона на страната, цените с доставка февруари/март са на следното ниво:

пшеница за консумация - 429-479 лева за тон
фуражна пшеница - 404-450 лева за тон
ръж за консумация - 366-404 лева за тон
фуражна ръж - 345-379 лева за тон
фуражен ечемик - 366-408 лева за тон
тритикале - 366-416 лева за тон
фуражен овес - 362-404 лева за тон
царевица - 412-454 лева за тон
рапица - 895-937 лева за тон

По-активните купувачи на зърно - основно пшеница и царевица, са износителите. Предложените от тях цени обаче в края на миналата седмица в сравнение с предходната седмица паднаха с около 14-16,60 лева за тон.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Трохи ли ще получим от помощта от кризисния резерв?

Протестите на зърнопроизводители продължават

Румънски кмет-фермер се закани да блокира границата с Украйна