Полицаи разкриха нелегален превоз на свине в района на Черепишкия манастир, като част от животните са били без индивидуална маркировка, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
Служители на Районното управление на МВР в Мездра са подали на 18 юли сигнал до Областна дирекция по безопасност на храните във Враца за задържан в района на Черепишкия манастир лекотоварен бус. Автомобилът превозвал 15 свине без необходимите ветеринарномедицински документи. Пет от животните са били без индивидуална маркировка, уточниха от БАБХ. 
 
На мястото пристигнали официални ветеринарни лекари и установили, че задържаният автомобил не притежава лиценз за превоз на животни. Затова на собственика на автомобила е съставен акт за установяване на административно нарушение.
 
Задържаните животни са транспортирани до сграда, собственост на БАБХ, с полицейски ескорт от служители на МВР в Мездра и Враца. Свинете са евтаназирани и са предадени на екарисаж, тъй като не са имали документи, които да удостоверяват здравния им статус. Сградата на БАБХ, където са съхранявани труповете, е преминала щателна дезинфекция, допълниха от Агенцията.
 
Ветеринарните власти и полицията засилиха мерките по границите и във вътрешността на страната срещу навлизането на икономически опасната инфекция Африканска чума по свинете (АЧС).