Вирусът на Африканската чума по свинете (АЧС) е внесен при прасетата за угояване в свинекомплекса в Никола Козлево от гризачи или чрез храна.

БАБХ потвърди: Открита е чума в свинекомплекс с 24 000 прасета

Това са двете основни версии, които се проверяват от ветеринарните власти в засегнатия индустриален обект, стана ясно след извънредното заседание на Областната епизоотична комисия в Шумен.

Както Агри.БГ пръв писа, опасната инфекция беше потвърдена в късния следобед в петък, 3 януари, в свинекомплекс „Тетрахиб“, собственост на „Бони Холдинг“ АД. Първият сигнал за болни животни в обекта е подаден предния ден следобед в Областната дирекция по безопасност на храните.

Всичките 24 500 животни, които са се отглеждали в угоителната ферма, ще бъдат умъртвени вероятно още днес по хуманен начин и ще бъдат загробени. За целта е избран терен, където няма опасност от заразяване на подпочвени води.

Щетите от инфекцията се оценяват на около 10 млн. лв.

„За съжаление не можем да приложим някакви мерки и да отделим заразените от болните прасета, защото просто инфекцията така е проникнала в обекта, че не позволява това да се направи, ние и нямаме право да го правим, съгласно нормативните документи“, каза изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. Паскал Желязков. 

Неговата оценка е, свинекомплексът в Никола Козлево е с добре развита структура, дезинфекционни площадки и организация. 

Проф. Паскал Желязков: „Мерките, които се предприемат, дават положително влияние в борбата с Dфриканската чума. Проблемът с дивите  свине е много сериозен и дълго време ние ще се борим с това заболяване в нашата страна.“ 

Изпълнителният директор на БАБХ отново призова всички да изпълняват стриктно мерките за биосигурност. Той допълни, че Агенцията по храните разполага с всичко необходимо за поставяне на бърза и своевременна диагноза на заболяването АЧС.

Проф. Георги Георгиев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига заяви, че проучването за причините за заразата ще продължи.

„Ясно е, че на територията на свинекомплекса е проникнал вируса. Мерките на биосигурност функционират, има създадени необходимите мерки за опазване на животните, но някъде вътре в системата има пробив.  Ако не проучим и не намерим начина, по който вируса е проникнал във фермата, ние рискуваме да не можем да натиснем там, на онези фактори, които са важни, за да не допуснем отново пробив“, обясни проф. Георгиев.

Той уточни, че вирусът може да е внесен от гризачи или с храна. Оценката на проф. Георгиев е, че поне шест месеца ще са необходими, за да се обеззарази свинекомплекса. Едва след това при конкретни мерки за сигурност собствениците ще имат право отново да отглеждат животни в него.

По време на заседанието прокуристът на холдинга Цветан Илиев е заявил, че 70-те работници, които са заети във фермата, ще останат на работа.

През последния месец на територията на област Шумен е открито едно огнище при диви свине в селата Бяла река и Тушовица, община Върбица.

Обявени са и три огнища на АЧС в стада от породата „Източнобалканска свиня“ в село Бял бряг, община Смядово. Огнищата са ликвидирани, а 223 прасета от ценната автохтонна порода са умъртвени.

Следете темата ТУК.