Безплатно училище за пчелари стартира този петък – 6 ноември в Берковица. Повече за инициативата, разказа пред Фермер.БГ пчеларят Владимир Каменов, координатор на Федерацията на българските пчелари за област Монтана:
 
Г-н Каменов, разкажете малко повече за идеята на безплатното училище за пчелари?
Училището е напълно безплатно и се организира от Федерацията на българските пчелари със съдействие на Лесотехническата професионална гимназия в Берковица. Курсът ще е с продължителност почти една година, като през есенните и зимните месеци ще е под формата на лекции, а през пролетта и лятото ще са практически занятия. Трябва да се покрият общо 150 учебни часа. В края на курса, след изпит, ще се издава диплома от Федерацията на българските пчелари, която ще се признава от МЗХ. 
[news]

Броени дни преди началото на курса, има ли интерес?
Интересът е много голям – до момента са се записали над 100 участници не само от региона, но и от други части на страната. Част от тях са начинаещи, други – професионалисти, които просто имат нужда от диплома. 
 
Кои ще бъдат лекторите и какви теми ще се засягат по време на курса?
Лекторите ще са експерти от Федерацията на пчеларите – специалисти във всяка една област на пчеларството. Ще каним обаче и външни лектори – специалисти по борба с болестите по пчелите, селекцията, генетиката.
 
В каква периодичност ще се провеждат курсовете?
В интерес на истината първоначално аз не очаквах, че ще има толкова голям интерес. На този етап планираме три групи. С всяка група ще има занимания веднъж седмично. Всяко занятие ще бъде по около 4 часа, защото все пак ще има хора, които пътуват от София, Видин и други места специално за курса. 
 
Планирате ли подобни безплатни курсове за пчелари и в други региони на страната?
Планираме поне на още две места – като едното със сигурност ще бъде в Централна България – може да е в района на Велико Търново или Ловеч. И, разбира се, мислим за Южна България. Стига, разбира се да намерим такива ентусиасти като нас, които да го правят без пари. Все пак живеем в трудни времена и не всеки е съгласен да работи само заради едната идея. Имаме идея да направи подобни курсове и в Плевен, но там ще са специално за деца. 
 
Интерсно е от къде намирате финансиране за курса – може би по проект?
Всичко това го правим на юнашки гърди – заради идеята да популяризираме пчеларството и запазването на медоносната пчела. Защото именно на това ще акцентираме. Работим върху наши майки, които са устойчиви на болести, на смъртност. Нашата селекция вече 5 години дава изключително малко жертви и то жертви, предизвикани от наши грешки.
 
Селекцията на Федерацията ли имате предвид?
Не, това е моя селекция! От пролетта дори започвам да подарявам майки, защото нямам право да ги продавам, тъй като не съм лицензиран за продажба. А има и още нещо – аз не приемам тази дейност като бизнес, разбирате ли? Разглеждам я като наука и експеримент. Ще подарявам майките на пчелари в моя район, като ще очаквам от тях единствено да следят и да ме информират за поведението на майките – колко мед са дали, как е било пилото, колко отовдки, как е акарът... така аз ще знам как да си водя селекцията занапред.
След това съм решил да подаря 5 кошера на църквата в Берковица. Свещеникът ще бъде обучен за пчелар. След това, идеята е деца от Дома за деца, лишени от родителска грижа в града, да посещават църквата, да научават и по нещо за пчелите и тяхното значение.  
Знаете ли, аз не си правя илюзията, че от тези 100 души, които са се записали, всичките ще станат пчелари, но дори петима от тях да го направят, ще съм спокоен, че сме допринесли за това.
 
Виждам, че до голяма степен тук търсите социалния ефект от това начинание...?
Именно – това е идеята ни – да вдигнем младите от компютрите, да се занимават с нещо полезно и за тях самите, и за хората около тях. Знаете какво е положението тук в Северозапада. Ето защо аз имам много идеи за развитие на пчеларството като алтернатива, макар много хора да ми се смеят и да не ги вземат на сериозно – до две години Берковица и целия район ще бъде пчеларската столица на Балканите! Ние сме в район, в който няма интензивно земеделие, няма пръскания и смъртност от пръскания. 
 
Тоест, благоприятни условия за развитие на пчеларството?
Да, и най-вече работим за възраждането на истинската стара българска сива медоносна пчела. От нея са останали едва около 3% в България, а всичко друго са метизирани вносни пчели. Именно за тази пчела казвам, че за последните 5 години се развива много добре – вече 5 пчелина в района работят с тази майка и от тези 5 пчелина за 5 години имаме само 3 изгубени пчелина и то поради наши грешки. 
 
Да се върнем на откриването на Училището за пчелари...
Да, то ще бъде на 6 ноември, петък от 14 часа в Лесотехническата професионална гимназия. За началото са поканени и официални лица от община Берковица. Искам да кажа също, че по време на откриването ще имаме и една благотворителна кауза – в специална кутия ще събираме средства за лечението на 30-годишният Александър – музикант от Берковската духова музика, който е с онкологично заболяване и се нуждае от сериозна сума за лечение в чужбина. 
 
 
София БЕЛЧЕВА
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!