Стабилност и липса на изменения. Това е общата картина на българския пазар на храните на едро през последната седмица. Това коментира пред Фермер.БГ председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов. 
 
 
По думите му това от една страна се дължи на членството ни в Евросъюза, а от друга на това, че на пазара има свръх предлагане на някои стоки, което води до конкуренция. Това от своя страна държи цените на стабилни нива. 
 
„Ще наблюдаваме изключително труден пазар на пшеницата тази година. Има голямо търсене на около 200 лв., голяма предлагане на около 300 лв. и няма сделки. Ако ги има, те са единични. В момента нямаме равновесна цена на българския пазар“, обясни Иванов. 
 
 
Той отчете спокойствие и баланс и на световните пазари. Една от наблюдаваните тенденции през последните години е спадът при цените на месото на пазарите в Чикаго и Лондон.  

 
Прогнозата на председателя на ДКСБТ е през следващите няколко месеца състоянието на пазара да е на подобни нива. По думите му, ако се случи нещо по-различно от тази тенденция, то ще е свързано със сезонни колебания.