В аграрния сектор ще стане доста сложно и ще трябва да се вземат спешни мерки за оцеляването на нашите селскостопански производители, заяви в прогнозата си за 2022 г. председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир Иванов пред БНТ.

Нова година, нови срокове

Според него е нужна не само пряка помощ от държавата, но и инфраструктурно подпомагане, включително и косвено, „защото директните помощи не винаги са най-доброто решение”. По думите му през настоящата година можем да очакваме ценови ръст, особено при някои стоки, в резултат на по-скъпата енергия и разходите в производството.

Само за последния месец е отбелязан доста сериозен темп и ръст, като най-засегнати са стоките, пряко свързани с цената на тока - това е преработвателният сектор, главно месопреработването и млекопреработването, поясни Иванов и допълни:

"При кашкавала вече имаме 21-22 % разлика спрямо миналата година, при сиренето е 25 %. Захарта поскъпна с 20 %, което е следствие от поскъпването ѝ на световния пазар…Свинското месо е в период на свръх предлагане, съответно цената му е по-ниска от миналогодишната, но в един даден момент ще тръгне нагоре. Оризът е с -1% в сравнение с миналата година. Цената на олиото се е покачила едва с 10 стотинки в номинал в следствие на енергийната криза ".

Владимир Иванов: Тенденцията към покачване е доста слаба като темп, което се дължи на висококонкурентния пазар - трудно ще видим шоково изменения в цени, даже няма да ги видим.

В прогнозата му за 2022 г. обаче се очаква поскъпване на плодовете и зеленчуците. Засега не се наблюдават сериозни изменения, освен при зеле и моркови, като според него това е заради по-слабата реколта. Картината обаче ще се промени.

Владимир Иванов: За производителите ще има скъпа пролет и резултатите в цените на плодовете и зеленчуците ще се видят през юни, юли, август, септември.

"През 2022 г. ще наблюдаваме по-високи цени, генерирани от увеличението на торовете с повече от 200% при определени субстанции, поскъпването на препаратите за растителна защита и ръста в цената на труда", каза още председателят на ДКСБТ

Той обясни, че оранжерийното производство също е по-скъпо заради вдигането на газа и изрази притеснения за 2022 г. не толкова в посока на потребителите, а на производителите у нас.