Българският продоволствен сектор е в много тежко положение в момента, заяви председателят на Държавната комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов в ефира на Нова телевизия и призова потребителите да бъдат съпричастни с проблема, като купуват родни стоки.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

По думите му производителите наистина се отказват и ще имаме периоди на дефицит на предлагане на българското. Потребителите ще трябва да свикната с по-високите цени на зеленчуците, а дефлационни процеси могат да се видят по-късно, ако разходите за производството намалеят, климатът е благосклонен и има добри реколти, обясни експертът.

Владимир Иванов: Към момента българските краставици се движат в диапазона на 4.80 - 5.20 лв. на едро, като цената ще скача още заради по-скъпите газ и ток, както и изискванията за по-високи осигуровки на земеделските производители.

Според него, ако ситуацията продължи да е такава, едва ли ще видим сериозно връщане назад на цените дори и през топлите месеци, защото това се обуславя и от цените на фуражите, на торовете, на препаратите за растителна защита, както и на разходите за работна ръка в родното земеделие.

"През лятото, с излизането на по-масовата полска продукция, ще наблюдаваме едно задържане на цените на плодовете и зеленчуците. Надеждата е да видим стабилизация на пазара на енергийни ресурси, тоест системите да се оптимизират и да станат предвидими и добре да се планира, каза още Иванов.

Той смята, че факторът, който задържа резкия скок на цените, е ниското платежоспособно търсене и мощната конкурентна среда, като констатира: "Ще се появят продукти с много ниско качество, за да задоволят нуждите на хората с ограничени средства. Всичко идва от неравновесието на пазара на енергийните ресурси. Тази тенденция се следва и от пазара на храни."

На финал Владимир Иванов отново отправи апел към потребителите: "Между българска и гръца, изберете българската краставица, за да може всеки лев да се връща в нашата икономика."