Създадена през 1892 г. опитната изба в Института по лозарство и винарство в Плевен (ИЛВ) е призната за една от най-старите изби у нас. Избата е изградена към съществуващото вече в Плевен лозаро-винарско училище, а после преминава и към института, разказва доц. Татяна Йончева, технолог и научен секретар на ИЛВ.
“Институтът има две винарски изби - едната е производствена, където се произвеждат вината за продажба, и опитна - където се работи изцяло по научната работа”, разказа още доц. Йончева и допълва: “Самата изба е построена така, че е вкопана в склон и температурата по естествен начин целогодишно се поддържа в интервала 15-17 градуса. Стените на избата са покрити с благородна плесен, която е подобна на плесента в избите на район Токай в Унгария и която спомага за поддържането на оптимална относителна влажност, подходяща за съхранение, стареене и отлежаване на вината”.
Ще замени ли Маврудът Южна със Северна България заради климата?
В старата изба има и енотека, която представлява колекцията от вина, като се съхраняват експонати от първите реколти на самата изба от 1892 г.
“Тук на най-горния ред са вина, произведени точно от тези първи реколти на избата, а след това хоризонтално по редици са подредени вина, които са произведени от сортове, създадени в института, вина произведени от местни сортове и вина, произведени от интродуцирани сортове. Понастоящем продължаваме да обогатяваме нашата енотека, като всяка година най-доброто от всяка реколта бутилираме и съхраняваме за след 100 г за поколенията след нас”, разкрива още тайните на опитната изба доц. Татяна Йончева.
“Резултат от всички тези експерименти завършва тук при нас в тази изба, за да проследим влиянието им върху състава на гроздето, на виното и съответно качеството - органолептичните характеристики на вината”, казва още доц. Йончева.
През годините в избата са правени опити за производство на пенливо вино по стара технология. Има създадена и колекция от подарени вина от цял свят. Днес обаче всички стари бутилки в енотеката и избата имат само колекционна стойност, разказват специалистите.
Институтът по лозарство и винарство е част и от винената карта, която представя най-добрите изби от Северозападна и Централна България и се организират редовно дегустации на собствено производство вина.
1 КОМЕНТАРА
06.08.2024