Нови, актуализирани правила, трябва да спазват животновъдите, които произвеждат сурово мляко. Правилата целят затягане на контрола и подобряване на качеството на млякото у нас.
Новите правила са описани в заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Светлозар Патарински, издадена на 26 август 2024 г.. Именно с нея е въведена и втората (актуална към момента) версия на Стандартната оперативна процедура за официален контрол на животновъдни обекти за производство на сурово мляко (СОП – ЗХОЖ 17а). С тази промяна се отменя предишната версия на процедурата, като новите изисквания влизат в сила незабавно.
Една от основните промени, касаещи фермерите е, че те вече са длъжни да подават в БАБХ заявления при всяко временно вписване или отписване на стопанството от регистрите на модул „Мляко“ към информационната система ВетИС.
Ето и останалите важни изменения, които животновъдите трябва да спазват:
1. Подаване на заявления за временно вписване или отписване от регистъра:
2. Заплащане на сборни проби:
3. Официален контрол:
Нови критерии за качеството на суровото мляко
Втората версия на процедурата въвежда по-строги изисквания към качеството на суровото мляко. Фермерите са задължени да предоставят резултати от сборни проби за основните показатели:
- Общ брой микроорганизми (ОБМ): Сборните проби трябва да показват стойности, по-ниски или равни на 100 000 микроорганизми на милилитър мляко за продукти, подложени на термична обработка, и до 500 000 микроорганизми за продукти, които не се обработват термично.
- Общ брой соматични клетки (ОБСК): Средногеометричните стойности не трябва да надвишават 400 000 соматични клетки на милилитър мляко.
Необходимост от валидиране на пробите
За да бъдат валидни за изчислението на средногеометричните стойности, пробите трябва да отговарят на определените физикохимични показатели, включително отсъствие на инхибитори и антибиотични вещества. Млякото, което не отговаря на критериите, няма да бъде допускано на пазара.
Фермерите, които не предоставят сборни проби или чиито проби не отговарят на изискванията, ще бъдат лишени от възможността да продават млякото си за директна консумация, като то ще се използва само за производство на сирена със срок на стареене от поне 60 дни.
Новите промени в контрола на суровото мляко целят подобряване на качеството на млекопроизводството в България. Това, което е важно да направят стопаните е, внимателно да следят за изискванията и сроковете, свързани с подаването на проби и актуализирането на регистрациите си, за да избегнат санкции и загуби на финансиране.
7 КОМЕНТАРА
12.09.2024
12.09.2024
12.09.2024
11.09.2024
11.09.2024
11.09.2024
11.09.2024