Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) излезе с напътствия към потребителите как да разграничат произведеното от мляко сирене от имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко. 

Имитиращите продукти, които съдържат в състава си мляко не носят наименованието на млечен продукт (сирене, кашкавал и др.). Обикновено са опаковани така, че опаковката да не може да се отстранява в търговските обекти. На етикета пък в непосредствена близост до наименованието на продукта задължително според законодателството трябва да се посочва "Имитиращ продукт". Ако са в насипно състояние, тези продукти могат да се предлагат на отделни щандове или определени места с надпис “ИМИТИРАЩИ ПРОДУКТИ“, които не са в непосредствена близост до тези с МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, коментират от БАБХ. 

По законодателство саламуреното сирене с повишено водно съдържание е опаковано така, че опаковката не може да се отстранява в търговските обекти. На етикетът пък има наименованието „Саламурено сирене с повишено водно съдържание“ и задължително се изписва информацията за процентно съдържание на сухо вещество и масленост в сухото вещество. Тези данни се посочват на лицевата страна на потребителската опаковка. 

Избирате ли бяло саламурено сирене, в магазина то може да се предлага в потребителска индивидуална опаковка или на насипната витрина за опаковане по искане на потребителя.

На етикета пък има наименованието „Бяло саламурено сирене“ и задължително се изписва информацията за процентно съдържание на сухо вещество и масленост в сухото вещество. Тези данни се посочват на лицевата страна на потребителската опаковка с размера на шрифта на останалата информация, напомнят от БАБХ. 

Бялото саламурено сирене се произвежда по фирмена технологична документация, съдържаща изискванията за безопасност от европейското и национално законодателство по безопасност на храните.

Предложение: Водата в сиренето с повишено водно съдържание да не превишава 65% (обновена)

Бялото саламурено сирене по БДС задължително трябва на етикета да носи именно това наименование, като заедно с останалата информация се поставя и означението „БДС 15:2024“.

Защитеното според европейските правила Българско бяло саламурено сирене със защитено наименование за произход (ЗНП) съгласно Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1571 е със специален етикет, отбелязващ именно защитения статут на продукта. 
Според правилата това сирене се произвежда само от българско сурово мляко, добито от животни, хранени с до 80% български фуражи и цялото производство протича на територията на Република България. Освен наименованието на продукта, на етикета е поставено и логото за ЗНП.

Всички млечни продукти се предлагат на щандове, различни от тези, на които се предлагат имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко.

Намалява количеството на преработеното мляко в страната

В Европейските регламенти и в българското законодателство няма разпоредби, които да забраняват влагането на растителни мазнини, включително и палмови, в храни, допълват от агенцията по храните.