За втора поредна година стопаните ще могат да подадат електронно своето заявление за директни плащания през Системата за електронни услуги (СЕУ) на ДФ „Земеделие”. 

Онлайн старт на Кампания 2021 за директните плащания

Нейният дебют за Кампания 2020 не тръгна съвсем плавно. На Фонда му трябваше около месец да заснеме и публикува видеоръководство за работа със системата. Междувременно фермери извикаха неволята и пуснаха в социалните мрежи собствени клипове как точно се чертае онлайн.

Дали заради липсата на достатъчна техническа подготовка, недоверие към новото или просто придържане към добрата стара практика, статистиката за Кампания 2020 показа, че от общо 102 808 заявления само 2151 бяха подадени през СЕУ, а очертаните парцели бяха 98 056 броя. 

Следващите няколко месеца ще покажат дали пандемията е научила стопаните да се оправят по-добре онлайн и дали системата е направена достатъчно разбираема. Ако сте от тези, които все още се чудят дали да се престрашат, вижте поредицата от информационни видеоматериали, които показват стъпките за регистрация в СЕУ и за кандидатстване.

Може да си улесните работата, като направо копирате данни от предходна кампания в СЕУ. 

Научете още как да заредите файл с пространствени данни и да изчертавате блок на земеделското стопанство по избран кадастрален имот. Може да разделяте блока на повече от един парцел с различни култури, да обединявате, да изрязвате кадастрален имот, да редактирате, да изтривате.
 
Вижте как да декларирате култури и да заявявате схеми и мерки, като не пропускате най-важния момент – да изпратите заявлението от СЕУ за зареждане в ИСАК.

Дори да кандидатствате електронно обаче, няма как да избегнете ходенето в общинската служба по земеделие. Там ще ви дадат да сверите данните и да приключите заявлението. Отваряйте си очите на четири по кои точно мерки и схеми заявявате помощ и дали тикчето си е на мястото. 

Разбира се, има и нормативно определен срок да направите корекции, който за Кампания 2020 беше до 5 юни. До тогава може да подадете искане за промяна в заявлението. След това вече е късно и се губят субсидии. Доста дългогодишни производители изгоряха така за Кампания 2020 и нямаше връщане назад. Не бързайте, доверявайте се само на себе си и стискайте палци да няма сривове в системата.