В Системата за електронни услуги (СЕУ) са публикувани цифрови географски данни (shp. файлове) за заявените за подпомагане площи в рамките на Кампания 2021, съобщават от на ДФ „Земеделие“ (ДФЗ).

Не изпускайте сроковете през юли

Всички земеделски стопани, кандидатствали за директни плащания на площ, могат сами да изтеглят графичните данни за заявените парцели и блокове на земеделски стопанства. 

Shape файловете са геометричен географски формат за запис на пространствено местонахождение и атрибутна информация на географски обекти. 

Генерирани са следните файлове, в проекция UTM zone 35N:

• PRC_.shp – Геометрия на земеделските парцели;
• PRC_.shx – Индекс към геометрията на обектите;
• PRC_.dbf – Привързан dBASE файл (база данни) с атрибутна информация – съдържа данни за декларираните култури и схеми за всеки парцел;
• BZS_.shp – Геометрия на блоковете на земеделско стопанство;
• BZS_.shx – Индекс към геометрията на обектите;
• BZS_dbf – Привързан dBASE файл (база данни) с атрибутна информация – съдържа данни за местоположението на блоковете на земеделско стопанство и кампанията, за която се отнасят данните.

От Фонда припомнят, че в СЕУ са налични и карти на блоковете на земеделските стопанства (БЗС), заявени по директни плащания (2021) на всеки фермер, декларирал площи. Те са достъпни в pdf формат.

Статистиката за Кампания 2021 г. сочи, че заявления са подали 99 551 земеделски стопани, а чрез Системата за електронни услуги (СЕУ) техният брой е 2 273. 

ДФЗ: От Кампания 2021 земеделските стопани не получават карти на хартиен носител като част от заявленията си. 

Цифровите географски данни и картите на БЗС са достъпни в индивидуалните профили на земеделските стопани в СЕУ, раздел „Справки“, секция „Специфични справки по конкретни схеми“.