Ясни са цените на разрешителните за лов, които ще важат за периода между 1 март 2022 г. и 28 февруари 2023 г. 

Как се изменя броят на животните за една година?

Те са утвърдени със заповед на министъра на земеделието Иван Иванов и в зависимост от вида дивеч и начина на ловуване са разделени по следните категории.

•    Индивидуален лов на едър дивеч: благороден елен  – 50 лв.; елен лопатар и муфлон – 50 лв.; сърна – 30 лв.; дива свиня – 1 лв.; глухар –  50 лв.; други – 50 лв.;
•    Групов лов на дива свиня – 60 лв.;
•    Индивидуален лов на местен дребен дивеч – 10 лв.;
•    Индивидуален лов на мигрираш и водоплаващ дивеч – 10 лв.;
•    Групов лов на местен дребен дивеч – 10 лв., умножен по броя на участниците;
•    Групов лов на мигриращ и водоплаващ дивеч – 10 лв., умножен по броя на участниците.

Междувременно стана ясно, че се работи върху въвеждането на електронно разрешително за лов. Идейният проект бе представен на работната среща с ръководствата на Регионалните дирекции по горите на 9 февруари, съобщават от НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“.

Електронните разрешителни ще бъдат издавани от досегашните оторизирани органи, като в тях задължително се въвеждат реквизити, като ловище, период, вид дивеч и др. След приключване на ловния излет ловецът веднага ще въвежда и резултатите от самия отстрел в специално приложение.

В системата ще се влиза с регистрация и парола. Предвижда се да има нива на достъп до информацията за издаваните разрешителни. Самото приложение ще се изтегля безплатно и ще е достъпно за устройства с операционни системи Android и IOS.

За групово разрешително ще се въвеждат първите шест цифри от ЕГН-то на ловеца. Билетите, които вече имат баркодове, ще могат да се сканират. Така ще става идентификацията на ловеца, без излишно да се въвеждат цифри и имена. Когато разрешителното е окончателно попълнено, то се регистрира чрез бутон „Издай“ или „Регистрирай“ и се запазва в устройството, като не може да бъде променяно. 

Ако има достъп до интернет, разрешително ще постъпи в информационната система веднага, а ако ли не – в момента, когато устройството се свърже с мрежата.

При контрол в офлайн режим разрешителното ще се появи на екрана на телефона веднага след въвеждането на реквизитите. Баркодът се сканира и когато телефонът се свърже с интернет, данните на проверяващия ще се засичат с данните на проверения ловец. Така в края на деня разрешителното ще може да бъде отчетено след нанасянето на отстрела.

За индивидуалните разрешителни важи същото – ще се попълнят всички реквизити, като ще има начало и край на ловния излет. Тъй като ловецът сам ще се отчита, той трябва да маркира началото на лова и след това отчета на отстреляния дивеч. Разрешителното ще се визуализира на екрана на смартфона на ловеца, за да може да бъде проверяван офлайн.

Когато има достъп до интернет, проверяващият ще разполага с данни за издадени разрешителни примерно в една 50-километрова зона и така само по номера на билета ще знае дали съответният ловец има разрешително за този район.