Мениджъри на предприятия, включително и в сектора на селското стопанство, споделиха най-големите си страхове в навечерието на новата година.

За последните 30 години: С 11 милиона по-малко животни за месо у нас

Техните тревоги са свързани с работата на институциите, липсата на квалифицирана работна ръка и все по-строгите еконорми, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК).

То е проведено въз основа на традиционното онлайн-допитване до членовете на Камарата за състоянието на бизнес средата и предприятията, както и очакванията им за следващата година.

БСК: „Проучването отчита известен песимизъм за 2020 г., който в голяма степен се дължи на неудовлетвореност от работата на институциите, притеснения за ръст на цени, данъчна и регулаторна тежест, както и дефицит на качествена работна ръка.“

Според данни от анкетата сериозни притеснения буди забавянето на глобалния растеж и очертаващата се нова икономическа криза. 

Друг източник на тревоги е афишираното „позеленяване“ на Европейския парламент, което предполага „нова доза регулации в областта на околната среда“.

За поредна година сред ключовите приоритети на фирмите е работната сила, която е проблем и в количествено, и в качествено отношение. 

Най-голямо търсене има за тесни специалисти и изпълнителски състав, а в по-малка степен - за административен и помощен персонал. Проблем е попълването и на мениджърските позиции.

Повечето работодатели изразяват готовност да инвестират в обучение на персонала и в увеличение на трудовите възнаграждения, но на база на постигнати задоволителни нива на умения и компетенции.

Спрямо миналогодишното изследване леко се подобрява оценката на анкетираните за бизнес климата, а самооценката за състоянието на предприятията е „слаб растеж, но по-скоро застой“.

В отворен въпрос в края на проучването мениджърите са написали свои коментари за бизнес средата в свободен текст. Повечето от тях са свързани с неудовлетвореност от работата на администрацията и липсата на електронно правителство.

Друг водещ проблем според бизнеса са промените в Наредба Н-18 - за касовите апарати, и неяснотите по отношение на тяхното прилагане. Тези тревоги се засилват заради наближаващия краен срок за влизане на промените в сила - 31 януари 2020 г. 

Резултатите от проучването бяха представени днес от председателя на БСК Радосвет Радев и зам.-председателите Димитър Бранков и Станислав Попдончев. Проучването е проведено в периода 10 ноември – 10 декември 2019 г. и обединява отговорите на 792 мениджъри на фирми.