Има малка промяна в размера на ставките по извънредната финансова помощ за приспособяване на земеделските стопани, засегнати от икономическата криза след конфликта между Русия и Украйна. Това става ясно от нова заповед на министъра на земеделието Явор Гечев. В документа се вижда, че при четири от направленията има намаление в ставките от по 1 стотинка.

Важно: Ето кои производители получават субсидията по извънредната помощ първи (обновена)

Помощта за България е в размер на 10,6 млн. евро. Тя беше определена от Европейската комисия, а впоследствие допълнена от националния бюджет до 62 млн. лева.

При наличие на остатък от бюджета, той ще се преразпредели от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) пропорционално между одобрените заявители, в рамките на бюджетите по сектори

В секторите "Свиневъдство" и "Птицевъдство" помощта ще се предоставя за брой животни, преизчислени на животинска единица по категориите, за които е получено подпомагане за 2021 г. от схемата за държавна помощ "Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към свине" и схемата "Помощ за реализиране на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците".

В секторите "Винено грозде" и "Оранжерийни зеленчуци" субсидията ще се изплаща на хектар.

За земеделските производители, отглеждащи оранжерийни зеленчуци в отопляеми оранжерии, е определена ставка в размер на 17 365,47 лв. на хектар (стара ставка - 17 365,48 лв.), а за неотопляеми оранжерии – 3 571,72 лв. на хектар. (стара ставка - 3 571,73 лв.)

За фермерите, отглеждащи свине-майки, е утвърдена помощ от 72,84 лв. (стара ставка - 72,85 лв.) за свиня-майка, за стопаните, отглеждащи прасета за угояване – 66,82 лв. за прасе.

Разпределението на ставките в помощ на птицевъдния сектор е следното: кокошки носачки – 119,10 лв. за кокошка, 22,30 лв. за 1 животинска единица бройлер, за родители – 244,50 лв., за пуйки – 41,30 лв. и за патици – 36,79 лв.

За производители, отглеждащи винено грозде, е утвърдена ставка в размер на 373,53 лв. на хектар. (стара ставка - 373,54 лв./ха)