От днес, 17 декември (четвъртък), земеделските стопани могат да проверят дали заявените от тях площи попадат изцяло или частично в обхвата на проекта на специализирания слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2020. 

Справките се извършват в Система за електронни услуги (СЕУ) на ДФЗ.

Те ще могат да се запознаят и с предварителните резултати от проверки на декларираните площи спрямо граници и начин на трайно ползване на физическите блокове, в които попадат площите им. Проектът е одобрен със заповед на министъра на земеделието, храните и горите и е предаден на ДФЗ – РА за извършване на кръстосани проверки, калкулации и изплащане на субсидии по схеми и мерки за директни плащания на площ.

При несъгласие с посочените данни, кандидатите могат да подават възражения до министъра на земеделието, храните и горите. Образци на възраженията се генерират автоматично до 8 януари 2021 г. включително чрез СЕУ.

Регистрираните с индивидуален профил в СЕУ кандидати генерират възражения след идентификация с потребителско име и парола в профила си. Останалите земеделски стопани могат да извършат проверка и да генерират възражение от меню „Полезна информация и справки“, подменю „Справки/Регистри“, част „Декларирани парцели с разлики спрямо слой "Площи допустими за подпомагане" и слой "Физически блокове"“ в публичната част на системата.

Кандидатите за подпомагане с регистрация в системата ще могат да генерират възражения от личните си профили, а останалите – от публичната част на СЕУ. Възраженията ще се приемат в областните дирекции „Земеделие”.

При затруднение в проверките на данните или при подаване на възраженията, земеделските стопани могат да се обърнат за помощ към областните и общинските служби по земеделие към ресорното ведомство.

След разглеждането на всички постъпили възражения ще бъде подготвен и финалният специализиран слой „Площи, допустими за подпомагане” за Кампания 2020. Обикновено това се случва през месец март на следващата календарна година. 

Плащат СЕПП на 16 декември със ставка 21 лв./дка

На база данните от окончателния слой ПДП, след извършване на задължителните кръстосани проверки на подадените през 2020 заявления за подпомагане, предстои да се извърши окончателна оторизация по схемите и мерките на площ за миналогодишната кампания.

Както всяка година, така и през тази кампания, при необходимост Разплащателната агенция може да извърши корекции в направените до момента плащания по схемите и мерките за подпомагане на площ. Допълнителни субсидии ще бъдат изплатени на земеделските стопани, на които първоначално е изплатена по-малка сума, а на стопаните, при които се установи, че е изплатена по-голяма сума ще се предприемат стъпки за нейното възстановяване.

На 16 декември земеделците получиха плащане по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) по първоначалния слой, а окончателните суми да бъдат изплатени в периода между 1 и 10 юни 2021 г.