Подробно представяне на селекцията на Института по овощарство – Пловдив от нови сортове овощни видове, устойчиви на биотичен и абиотичен стрес, предизвикан от климатичните промени, може да видите във видеото от семинар на Националната служба за съвети в земеделието.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

През последните години с най-голям дял в производството на овощни видове у нас са черешите, следвани от сливите, а по програми бяха създадени и много орехови насаждения, припомня лекторът проф. Валентина Божкова. 

От лекцията ѝ ще научите кои са биотичните и абиотичните стресови фактори, какво причиняват на овощните дървета и по какъв начин могат да бъдат преодолени. Ще се осведомите за важните абиотични стресови фактори при основните овощни видове, целите на селекцията при овощни видове и как се постигат.

Проф. Божкова обръща внимание на важните въпроси преди старта на плодовото производство: какво трябва да знае производителят преди да започне производството на плодове; за кои овощни видове е подходящо мястото, което планира за овощна градина; за къде е предназначена продукцията; какви са изискванията на всеки един от пазарите по отношение на сортовете, количествата, които могат да се реализират, срокове, цени, заготовки; за какво е предназначена продукцията. Нужно е да се подберат и подходящите сортове.

Адаптираните местни сортове с течение на годините са се доказали. Аз не приветствам масовото създаване просто за идеята на градини с местни сортове, защото, когато произведете устойчив местен сорт, който не се харесва на пазара, тогава трудът ви отива на вятъра. Но местните сортове задължително трябва да бъдат туристическа атракция”, коментира селекционерът.

Във видеото ще се запознаете с най-новите български сортове – селекциите на Института по овощарство в Пловдив при сливите, черешите, прасковите и други. Представени са и новите хибриди кайсии с фактор за устойчивост към шарка, установен с молекулярни маркери.

В края на лекцията има и дискусионна част с въпроси и отговори. Вижте повече във видеото.