Измененията са публикувани в „Държавен вестник“ днес. Новата уредба влиза в сила веднага и ще се прилагат за кампанията по директните плащания 2019 г.
 
Според европейския регламент кампанията може да започне на 1 март, но историята помни и забавяния в редица страни-членки. 
 
Тази година общественото обсъждане на Наредба №3 беше до 3 март и реално 5 работни дни след това тя е обнародвана. 
 
Оттук насетне министърът на земеделието следва да издаде заповед, с която дава старт на Кампания 2019.
Стопаните не могат да подават заявления за подпомагане, докато няма наредба за съответната кампания и докато не излез заповедта на министъра - което оттук нататък може да стане във всеки един момент. 
 
Какви са промените в наредбата за тази кампания?
 
Променената наредба се отнася до правилата по 26 схеми за директни плащания по Първия стълб от Общата селскостопанска политика (ОСП) и до 4 мерки, които се финансират от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).
 
 
Това са: мярка 10 „Агроекология и климат“, мярка 11 „Биологично земеделие“, мярка 12 „Плащания по „Натура 2000“ и „Рамковата директива за водите“, и мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ – подмярка 13.1. Компенсационни плащания в планински райони/(НР1) и подмярка 13.2. Компенсационни плащания за други райони, засегнати от значителни природни ограничения/(НР2)".
 
Наредбата уточнява редица изисквания за финансовата подкрепа, обвързана с производство.
 
Един от новите текстове например гласи: „Право на подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за пипер имат земеделски стопани на територията на цялата страна, които стопанисват минимум 0,5 ха допустими за подпомагане площи със зеленчуци – полско производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: пипер, домати, краставици, корнишони, лук, патладжан, моркови, зеле, дини, пъпеши, чесън, картофи, и/или със зеленчуци – оранжерийно производство (заедно или поотделно), от следните видове култури: домати, пипер, краставици.“
 
Промените дават и определения на някои важни понятия.
 
„Реализация на пазара“ например е „продажба и придвижване на живи животни от стопанството на един земеделски стопанин към стопанството на друг земеделски стопанин, продажба и придвижване на живи животни за клане към регистрирана по чл. 12 от Закона за храните кланица, продажба и придвижване на живи животни към държави от ЕС или трети страни, клане на ишлеме, придвижване на живи животни за клане в кланица или кланичен пункт, регистрирани на земеделския стопанин (затворен цикъл на производство)“.
 
„Преработка на мляко на ишлеме“ означава е производството на млечни продукти в млеко­преработвателно предприятие по поръчка на земеделски стопанин от мляко, произведено в стопанството му.
 
„Клане на ишлеме“ е клане на животни от стопанството на земеделски стопанин в кланица по негова поръчка.