Сеитбата на пролетниците продължава с пълна сила, макар че от аграрното министерство споделят в седмичния си бюлетин, че не разполагат с данни за сравнение на годишна база за същия период през изминалата година, поради Великденските празници тогава.

Кой царевичен хибрид предизвика революция у нас и кой го създаде?

Предвеликденско обаче тази пролет се сее усърдно особено в Североизточна България. Преди дни от житницата на България оповестиха, че близо 70 000 дка с пролетни култури са засети до момента в Добричка област. По официални данни на министерството към средата на април 2021 г. на територията на страната са засети 109 399 ха с маслодаен слънчоглед, 25 502 ха с царевица за зърно и 2 094 ха с пролетен ечемик.

Вероятно към настоящия момент тези стойности са се увеличили, защото стопаните се възползваха от времето, където нямаше дъждове и температурата на почвата беше благоприятна през изминалата седмица. Агрометеорологичната прогноза пък сочи, че при по-ранно засетите посеви със слънчоглед и царевица през следващите дни ще се наблюдава фаза поникване.

Част от пропадналите площи с рапица са разорани и също са презасети с пролетни култури, съобщават от ведомството.

Оперативните данни за есенниците по същото време сочат, че площите за реколтиране с пшеница възлизат на 1 162 458 ха, а тези с ечемик и маслодайна рапица - респективно на 122 597 ха и 129 708 ха.