Кои са най-често задаваните въпроси по така чаканата подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от ПРСР 2014 - 2020 г.?

Васил Грудев: Изчистваме забавените мерки по ПРСР


Бюджетът на отворената на 28 юни подмярка е 22 млн.евро. Това означава, че при подпомагане от 15 000 евро за един проект, пари ще има за общо 1466 проекта в национален мащаб. Цифрите показват, че всеки един фермер трябва добре да обмисли как иска да развие стопанството си и кои ще бъдат приоритетите му.


Документи по процедурата се приемат до 30 септември 2019 г. по електронен път, чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН 2020), на интернет адрес: http://eumis2020.government.bg/.


Секторите, които носят най-много точки – 28, са животновъдство, плодове и зеленчуци, етерично-маслени култури. При малки стопанства в планински райони бонус точките са 10, а при био производство – 8. Максималният брой от приоритетите е 46 точки.

Ето и кои са най-често задаваните въпроси от фермери по подмярката.

 

Въпрос: Ако вече съм взимал помощ за млад фермер 2009-2016 година, имам право да кандидатствам по подмярка 6.3?
Отговор: Съгласно  т. 1.3 и т. 1.4 от Раздел 11.2 „Критерии за недопустимост на кандидатите“ от УК е въведено ограничение по отношение на кандидати, които: - „са одобрени по Наредба № 9 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Създаване на стопанства на млади фермери" по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (ДВ, бр. 42 от 2008 г.); - „Не са допустими за подпомагане кандидати, които са одобрени по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ от ПРСР 2014-2020 г.“. В тази връзка, в случай че попадате в посочените хипотези, Вие сте недопустим за подпомагане по настоящата процедура.

 

Въпрос: В списъка с документи, които се подават на етап кандидатстване в т.17 към документите за собственост на земеделска земя, има изискване да се представят и актуална скица на имота/имотите. Ще се приемат ли за актуални, издадените от Агенция по геодезия, картография и кадастър скици (независимо от датата на издаването им), ако не е възникнало изменение в данните за имота, за който е издадена скицата?
Отговор: Скиците следва да бъдат актуални към датата на подаване на проектното предложение, което следва да е удостоверено от Агенция по геодезия, картография и кадастър. Издадените скици по реда на чл. 3 от НАРЕДБА № 49 от 05.11.2004 г. за поддържане на картата на възстановената собственост са със срок на валидност 6 месеца. Скицата може да се презаверява от Общинска служба по земеделие при липса на изменения в данните за имота.

 

Въпрос: Задължително ли е да се купуват нови съоръжения? Може ли да стане по обява и с частно лице? Ако да, има ли изискуема форма на договора?
Отговор: Съгласно т. 9.1 от Раздел 13.1 „Дейности, допустими за финансиране“ от УК - Бизнес планът задължително включва поне една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лева.
Към УК не е включен образец на договор, който кандидатите да използват при подготовка и подаване на проектното предложение. В допълнение следва да имате предвид условията, описани в Раздел 13.1 „Дейности, допустими за финансиране“ и „Раздел 13.2 „Дейности, недопустими за финансиране“ от УК, където не е посочено изрично изискване закупените съоръжения да са нови.

 

Въпрос: Увеличението с 2000 евро на СПО автоматично ли следва след като нарастне обработваемата площ на културата в дка? Въпросът е свързан с това коя крайна дата на проверка да посоча в бизнес плана?
Отговор: Във връзка с поставения от Вас въпрос и съгласно т. 3.1, буква а) и буква б) от Раздел 13.1 „Дейности, допустими за финансиране“ от УК е предвидена възможност за увеличаване на икономическия размер на стопанството, а именно: увеличаване на икономическия размер на стопанството, спрямо първоначалния размер най-малко с левовата равностойност на 2000 евро, измерен в СПО и/или увеличаване на обработваемата площ в стопанството с наймалко 20 на сто, в т.ч. на площта със засетите/засадените култури, спрямо датата на кандидатстване (само за изцяло растениевъдни стопанства). Като в зависимост от направеният от кандидата избор, поетия ангажимент следва да бъде в съответствие с т. 3.1 от Раздел 13.1 от УК.

Вижте всички въпроси и отговори тук

 

Въпрос: Покупката на земя изключена ли е от кръга инвестици в размер на 2000 евро? Там влизат само покупката на дръвчетата ли? Всеки закупен ДМА/НДМА следва да е над 700 лв. и сумарно могат ли да направят 2000 евро? Може ли да е употребяван съответния ДМА/НДМА?
Отговор: В случай, че въпросът е насочен към някои от целите и специфичните резултати, съгласно Таблица 1 от Бизнес плана (Приложение № 3) към УК, следва да имате предвид, че покупката на земя не се включва в обхвата на т. 7 и т. 8 от специфичните резултати. Закупуването на дръвчета може да бъде включено, съгласно изискванията на т. 6 и т. 9 от специфичните резултати, съгласно Таблица 1 от Бизнес плана. По отношение на инвестиция в размер най-малко левовата равностойност на 2 000 евро, следва да имате предвид т.7 и т. 8 от специфичните резултати, съгласно Таблица 1 от Бизнес плана. Съгласно т. 9.1 от Раздел 13.1 „Дейности, допустими за финансиране“ от УК - Бизнес планът задължително включва поне една инвестиция в дълготрайни материални и/или нематериални активи с единична цена не по-малка от 700 лева, където няма изрично изискване съответните активи да са нови.

 

Въпрос: Кои са приходите, които участват при определянето на общия им размер, върху който се формират 33% доход от земеделска дейност за предходната година на кандидат - физическо лице? Вземат ли се предвид приходи/доходи от: наеми? граждански договори? дивиденти? трудови правоотношения? работа в чужбина? стипендии? детски добавки? инвалидна пенсия? наследствени пенсии? 
Отговор: Следва да имате предвид, че при определяне на приходи/доходи от земеделска дейност за физически лица и едноличен търговец се има предвид всеки придобит през предходната календарна година (спрямо датата на кандидатстване) доход, който е облагаем по смисъла на чл. 12, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица, в т.ч. доходи от стопанска дейност като едноличен търговец, както и доходи, подлежащи на облагане с патентен данък по реда на Закона за местните данъци и такси, както и доходи, получени от задължително осигуряване и пенсиите за осигурителен стаж и възраст през предходната календарна година. В допълнение следва да имате предвид т. 21 от Раздел 27 „Допълнителна информация“: „Приход/доход от земеделска дейност за преходната календарна година" е доход, придобит от кандидата през предходната календарна година (спрямо датата на кандидатстване) от дейността му за производство на непреработени земеделски продукти и на преработени продукти в резултат на преработка на собствени земеделски продукти, в т.ч. получена финансова помощ по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. и Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г., схемите за директни плащания, Националната програма за пчеларство, Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор и други национални схеми за подпомагане, директно свързани със земеделските дейности на кандидата.“