Министерството на земеделието (МЗм) предаде обещаната на последното заседание на парламентарната Комисия по земеделие обосновка, на базата на която е направено разпределението на средствата по Ковид мярката между секторите „Животновъдство” и „Растениевъдство”.

Ковид мярката: Кой колко ще вземе от баницата с късметите?

Статистиката сочи, че най-драстично повишаване на разходите за производство спрямо 2020 г. се отчита през четвъртото тримесечие на 2021 г. 

Вижте процентното увеличение на разходите през четвъртото тримесечие на 2021 г. спрямо съответното тримесечие на 2020 г. и спрямо цялата 2020 г. ТУК.

Средните разходи за производство на единица продукция (лева/тон) през 2020 г. са определени на база експертна оценка по данни на „САПИ“ ЕООД. 

А тези за 2021 г. са актуализирани с данни на НСИ, според които общият индекс на разходите за производство на цените на стоките и услугите, влагани в селскостопанското производство за четвърто тримесечие на 2021 г. спрямо 2020 г., е 124,9. Това представлява увеличение на разходите с 24,9 %.

Увеличението на разходите за производство във всеки сектор е произведението между производството (в тона) и разликата между средните разходи за производство на единица продукция (лева/тон) през 2021 г. и средните разходи за производство на единица продукция 2020 г. 

Министерството: Общото увеличение на разходите за производство в животновъдството (мляко, месо, пчелен мед) възлиза на близо 220 млн. лв., а на плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз – близо 130 млн. лв. 

Потенциалният брой на земеделските стопани, отглеждащи едри и дребни преживни животни (крави, биволи, овце, кози), пчелни семейства, както и производителите на плодове и зеленчуци, маслодайна роза и ориз е над 50 000.

От Министерството на земеделието припомнят, че сектори „Плодове и зеленчуци“ и „Животновъдство“ бяха подпомогнати за част от увеличението на разходите (от 7,7 %) за първично селскостопанско производство за второто тримесечие на 2021 г. Подпомогнати бяха и производителите на маслодайна роза. 

След второто тримесечие на 2021 г. се запазва негативната тенденция на покачване на разходите в процеса на производство, което особено осезаемо бележи ръст през четвъртото тримесечие на 2021 г., достигайки близо 24,9%.