Задължителните профилактични прегледи на пчелните семейства за американски гнилец ще се проведат тази пролет от 1 април до 15 май.
 
 
При съмнение за опасната инфекция ще се изследват проби средно от едно на всеки хиляда пчелни семейства. Това стана ясно от Програмата за надзор и контрол на болестите по пчелите в България през 2019 – 2021 г., публикувана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
Действията по програмата са насочени към пет заболявания: акароза, американски гнилец, малък кошерен бръмбар, нозематоза и вароатоза по пчелите. Профилактичните мерки срещу инфекциите трябва да обхванат регистрираните 730 895 пчелни семейства
 
Периодът за профилактични прегледи за американски гнилец може да бъде променен от изпълнителния директор на БАБХ в случай на неблагоприятни климатични условия, уточнява програмата.
 
 
При особености в технологията на отглеждане на пчелите – например при подвижно пчеларство, прегледът може да бъде извършен и преди април, ако стопанинът подаде заявление до съответната Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ). Задължителните есенни профилактични прегледи на пчелните семейства за американски гнилец се извършват от 20 август до 30 септември. 
 
Прегледи ще се извършват и при всяко съмнение за гнилцово заболяване. През последните пет години делът на положителните тестове се е удвоил. През 2013 г. от 346 изследвани проби само 89 са били положителни (26%), докато през 2017 г. са изследвани 302 проби, а инфекцията е открита в 173 от тях (57%).
 
Броят на епизоотичните огнища в началото и в края на периода е един и същ – по 22 на година. През 2014 г. и 2015 г. те са били по 12, а през 2016 г. е отчетен максимум – 53 открити огнища.
 
При провеждане на пролетните и на есенните прегледи на пчелните семейства се извършва и преглед за малък кошерен бръмбар, предвижда Програмата. Ако има съмнение за болестта, се взимат проби - възрастни бръмбари и ларви, които се умъртвяват чрез замразяване или при поставяне в 70-градусов алкохол. 
 
 
За нозематоза се извършва задължителен преглед и вземане на проби от подмора през периода от 1 февруари до 15 май на всички майко-производни стопанства, както и при всяко съмнение за възникнало заболяване.
 
При липса на подмор се взима проба, която съдържа 60-100 живи пчели. Пробите се изпращат за изследване в акредитирана лаборатория. Огнищата на нозематоза у нас през 2016 г. са били 47, а година по-късно са регистрирани 77. 
 
При възникнало съмнение за вароатоза - клинични признаци, смъртност през зимния период или умиране на какавиди, се взимат проби от отпадъците на дъното на кошера, 100-200 живи пчели или пчелно пило - парче от пита с пчелно пило.
 
Пробите се изпращат за изследване в акредитирана лаборатория, като изследването е за сметка на собственика. През 2016 г. са регистрирани 11 огнища на инфекцията, а през 2017 г. те са били почти двойно повече - 20.