Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период вече е одобрена. В частта ѝ Химични мерки за контрол на вредителите по овощните видове през зимния период са посочени разрешените препарати, с които да се третират ябълки, круши, праскови, кайсии, сливи, череши и вишни, малини и ягоди.
[news]

Tретиранията през невегетационния период или така наречените „зимни пръскания“ се извършват в периода след листопад и след преминаване на студовете до 36 набъбване на пъпките. Те са насочени срещу зимуващите стадии на неприятели, като понякога се комбинират с фунгициди за едновременна борба срещу причинители на болести. Зимните пръскания се провеждат с висока разходна норма на работните разтвори (100-120 л/дка) и на едри капки, което налага да се подбират подходящи дюзи на разпръсквачите, за да се облеят дърветата. 
 
При младите неплододаващи градини, малините и ягодите, повърхността за опръскване на растенията е по-малка и в тези случаи разходът на работен разтвор е до 100 л/дка. За постигането на висок ефект от зимните пръскания, те трябва да се провеждат, колкото е възможно по-близо до момента на разпукване на пъпките. През този период неприятелите са по-чувствителни на използваните продукти за растителна защита. Това пръскане се нарича ранно пролетно или закъсняло зимно пръскане. Тези третирания в овощните насаждения трябва да се извеждат в тихи и слънчеви дни, при температура на въздуха над 5 °С и скорост на вятъра до 2-3 m/s. 
 
Пълната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период можете да изтеглите от линка, а разрешените препарати и примерни схеми за третиране, са от стр. 37 до стр. 55 на Програмата:
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!