През месец март са отворени нови 10 процедури за подкрепа на фермерите по линия на Местните инициативни групи (МИГ). Те са по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в изпълнение на подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР).

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

С пълния списък на приемите може да се запознаете ТУК. Документите за кандидатстване, важните срокове, условията за допустимост и изпълнение са достъпни ТУК.

Междувременно Министерството на земеделието публикува проектонаредба, която урежда обществените отношения, свързани с прилагането на подмярка 19.4 „Текущи разходи и популяризиране на стратегия за ВОМР“ през преходния период – до 2022 г.

Предвиждат се още средства, с които да бъде увеличен финансовият ресурс. За подхода ВОМР се заделят допълнително общо 68 100 188,89 лв. От тях за изпълняващите понастоящем стратегии МИГ са предназначени 58 503 177,10 лв. 

За всяка МИГ допълнително се дават до 799,848.12 лв. за изпълнение на стратегията за ВОМР и до 114 264,02 лв. за текущи разходи и популяризиране. 

Това налага нови срокове за изпълнение на заявките за плащане, както и за приспадане на авансовите плащания по подмярка 19.4.

Измененията са заложени в проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2018 г. за условията и реда за изплащане, намаляване или отказ за изплащане, или за оттегляне на изплатената финансова помощ за мерките и подмерките по чл. 9б, т. 2 от Закона за подпомагане на земеделските производители, която е на обществено обсъждане до 15 април.