200 евро за килограм плащат ценителите в Европа за месо от японската порода говеда Кобе, съобщиха от електронното издание agrarheute.com. 
 
 
В страната на Изгравящото слънце породата е строго пазена, но извън Япония има много малко животни, които се ползват за развъждане.
 
В Германия например има само 600 екземпляра от тази ценна порода. Оригиналното й наименование е „Вагю“, което, буквално преведено, означава „японско говедо“. Векове наред тези животни са били използвани единствено като работни, а будизмът е забранявал консумацията на месото им. В Япония те все още се смятат за свещени, макар и днес да се предлагат като изключителен деликатес. 
 
Друга особеност на Кобе е, че породата е запазена в първоначалния си вид вече хиляда години, тъй като не са предприемани никакви опити за кръстоски. Днес в Япония съществуват три под-породи, от които Черното говедо – Акаге Вагю - е най-разпространено. 
 
Германски учени са сравнили качествата на Черното японско с европейското Холщайн-говедо. Най-значителната разлика е при вътрешномускулните мазнини, които при японската раса са в много по-голямо количество. Това се получава чрез силно енергийни фуражи и води до неповторимия вкус, за който потребителите плащат огромни суми.
 
Отгледаните в родината им животни се радват освен това на специални грижи. Отглеждат ги на свободна паша, без никакъв стрес и ги угояват 30 месеца - двойно повече от европейските им роднини. Благодарение на това и генетичните особености месото на Вагю-говедата съдържа повече ненаситени мастни киселини, отколкото други породи.