Влизат в сила нови противоепидемични мерки по области заради рязкото покачване на заболяемостта от COVID-19 у нас. В отделни региони ограничителните мерки ще засегнат също пазарите и тържищата.

За пореден път: Студът унищожи посеви с рапица в Добруджа

Във Велико Търново, където заразените с коронавирус е 260 на 100 хил. души, от 12 март се забраняват организираните пазари и тържища. Това бе решено на заседание на Областния кризисен щаб. Директорът на  Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева уточни, че ако броя на положителните случаи продължи да расте, ще бъдат взети още мерки. В старата столица заетостта на леглата в COVID- отделенията е 43%, а в интензивните структури – близо 63%.

На територията на Софийска област от 12 март до 00:00 часа на 26 март 2021 г. пък се въвежда задължително изискване за носене на защитни маски за лице на пазари и тържища. Движението на клиентопотока ще бъде само еднопосочно. Засега няма да се пристъпва към затварянето на търговските площи, но се призовават гражданите и търговците да спазват дистанция и да бъдат отговорни.

Добрич също въвежда по-строги мерки. Маските стават задължителни отново при посещенията на пазарите и тържищата. Ситуациата в областта е силно усложнена заради изчерпващия се капацитет на лечебните заведения. 70% от леглата в COVID-отделенията са заети, а свободни интензивни изобщо няма. Регионалните власти обявиха, че новите тежки случаи ще се пренасочват към болниците във Варна. 

Въвежда се задължително носене на маски и спазване на дистанция по пазарите и тържищата в Мездра. Същите задължителни изисквания въвеждат и властите в Сливен.