Готви се нов Закон за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). В тази връзка министерството отвори едномесечна обществена консултация, която е част от работата по изготвяне на цялостна предварителна оценка на въздействието на проектозакона. Ето и някои от новите промени, които се задават.

Таван на плащанията - вижте трите варианта

Режимът на обектите, в които ще се отглеждат животни, се разделят на два вида – регистрационен и одобрителен. За личните стопанства, където се отглеждат животни за лични нужди, няма да се изисква проверка на място от страна на контролния орган. Такъв обект ще се регистрира само чрез подаване на заявление от съответния оператор без такса. 

Останалите животновъдни обекти, независимо от вида на животните, които ще се отглеждат и капацитета им, ще получат одобрение след предварително изпратени документи и проверка на място за съответствие на всички ветеринарномедицински изисквания.

Заради засилване на търговията от разстояние на живи животни с неясен произход и здравен статус ще се регламентират специфични изисквания към такъв вид търговия. Ще се наложат също критерии за ефективен контрол чрез средства за комуникация от разстояние при спазване на Закона за защита на потребителите, Закона за електронната търговия и на подзаконовите нормативни актове по прилагането им. 

Населените места във всяка община ще създадат събирателни пунктове за умрели животни, отглеждани в лични стопанства, и странични животински продукти (СЖП) след клане, предназначено за домашно потребление. За всички собственици на такива обекти ще отпадне задължението сами да ги унищожават и обезвреждат. 

Ще се събират данни за продажбата и употребата на антимикробни ветеринарни лекарствени продукти (ВЛП). Това ще става чрез дигитализиран модул за събиране, анализ и съхраняване на данни. Обсъжда се предписаните (употребени) количества ВЛП и медикаментозни фуражи да се генерират с електронни рецепти.

Обмисля модулът да позволява вписване и проследяване на вноса, производството, търговията и съхранението на по-широк кръг ВЛП и медикаментозни фуражи и приложението им върху животните. 

До 20 септември може да попълните въпросник, който засяга готвените промени. Той се изпраща по имейл на [email protected]. От ресорното министерство уточняват, че тази обществена консултация не замества общественото обсъждане на проектозакона, след като бъде готов и качен на сайта на ведомството.