Активната кампания по прибиране на реколтата от малини започна и тази година производителите са оптимисти за добивите и изкупните цени. Пред Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков каза, че изкупните цени на територията на страната са в доста големи граници – в рамките от 3,60 до 3,90 лв./кг за индустрията (изкупуване от хладилници - предимно за износ) и от 4 до 6 лв./кг на пресния пазар. Цените са по-високи спрямо миналата година, когато за индустриалното производство малините се изкупуваха за 3 – 3,60 лв./кг. 
 
Оказва се, че цените на малините у нас са в пряка зависимост от добивите и цените в Сърбия. Имайте предвид, че качеството на българската малина превъзхожда качеството на сръбската. Голяма част от самте сръбски преработватели се насочват да купуват малина от България, което е добър показател. Надяваме се да постигнем нивото, което има в Сърбия.
 
В момента там лятната малина Виламет се изкупува на 2,20 евро/кг, а сортът Микер на 2.40 евро/кг. Този първоначален старт на високите цени може би е свързан с дефицита, който има Сърбия през послените години. В последствие цените може да се стабилизират. Това са нивата, независещи от България и нашите производители. Нашите цени в България обикновено се диктуват от кокуренцията, а пряката ни конкуренция, това е Сърбия“, каза Божидар Петков. 
 
Очакванията за добив при „летните“ сортове малини (Виламет, Микер, Шопска, Български Рубин) тази година са за между 700 и 1000 кг./дка. 
 
 
Очаквайте интервю с Божидар Петков по-късно във Фермер.БГ!
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!