Държавната помощ за мобилни инсталации за производителите на плодове и зеленчуци е вече има бюджет. Това става ясно от проекта на нотификация, изпратен до земеделските производители, преди окончателното му представяне пред Европейската комисия (ЕК).
 
 
Общо 6 млн. лева е заложената сума по схемата за двете години, през които ще се прилага държавата помощ. Предвид на това, че програмният период на Общата селскостопанска политика (ОСП) приключва през 2020 г., с него ще приключи и схемата.
 
От земеделското министерство обаче са уверили производителите, че ако по отпуснатата държавна помощ има добри индикации, тя може да се прилага и в новия програмен период 2021-2027 г.
 
Фермер.БГ коментира темата с Атанас Кунчев, изп. директор на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП).
 
„Получихме черновата на проекта. В нея са заложени всички базови изисквания затова какво ще се желае от фермера и какво ще бъде допустимо по схемата. Държавната помощ ще подпомага фермерите при изграждането на малки хладилни камери, хидрокулери, линии за опаковане и т.н“, каза Кунчев.
 
Изискванията към фермерите са базови и се препокриват с тези при схемата по обвързано подпомагане.
 
„Изискванията няма да представляват трудност за фермерите. Колкото по-бързо те се ориентират в обстановката, толкова по-голям шанс имат да участват по тази схема. Хубавото е, че тя ще финансира до 50% от инвестицията, но не повече от 100 000 лева. По този начин може би министерството цели да отсее недоброжелатели, които искат да се възползват от схемите. Мисля, че сега ще имат възможност реалните производители да получат това нужно за тях подпомагане“, обясни производителят.