Правилата, които трябва да спазват кланичните пунктове, са регламентирани в нова Наредба № 10 от 26 април 2021 г. за специфичните изисквания към производството на храни от животински произход в кланични пунктове. Тя е обнародвана в брой 36 на Държавен вестник от 1 май 2021 г. и влиза в сила от 2 юни.

Фермер инвестира в собствена кланица

Наредба 10 отменя досегашната Наредба № 4 от 2014 г. за специфичните изисквания към производството на суровини и храни от животински произход в кланични пунктове.

Задължително е кланичният пункт да бъде изграден на територията на ферма, регистрирана като животновъден обект по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. Нейният собственик или ползвател е фермерът, който ще извършва дейност в пункта.

Този кланичен пункт може да работи и на територия, на която собственик или ползвател е група или организация на производители, като нейните членове трябва да са собственици или ползватели на животновъдни обекти.

Колят се само животни, които са собственост на фермера, като те могат да бъдат внесени и от друг негов регистриран животновъден обект.

Когато става дума за група или организация на производители, техните животни трябва да са разположени в същата и/или в съседни административни области по регистрация на кланичния пункт.

Колят се колят животни от един вид или комбинация от различни видове, като общият им брой не може да надхвърля т.нар. ограничен брой животни. Максималният брой животни, приравнен в единици, е следният:

а) едри преживни и дребни преживни животни, свине и щраусовидни птици – 1000 единици годишно;
б) пилета бройлери, водоплаващи птици и пуйки, други видове птици и лагоморфни – 150 000 животни годишно.

Кланичният пункт се състои най-малко от две помещения или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони – за чисти и за мръсни операции.

Едно и също помещение се използва за няколко етапа на работа (включително за изпразване и изчистване на стомаси и черва), при условие че тези етапи са последователни и разделени от времеви интервал и след всеки се извършва почистване и дезинфекция.

Пункт, в който се извършва клане, транжиране и производство на месни продукти, включва поне две помещения, като задължително помещенията за клане и месопреработка са отделни.

Изисква се най-малко едно хладилно съоръжение за съхранение на кланичните трупове до получаване на резултатите от лабораторните изпитвания.

В кланичния пункт се транжира, обработва и/или преработва само месо, добито в него.

Собственикът или упълномощено от него лице уведомява областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) най-малко 24 часа преди клането. Изключение са случаите на принудително клане.

Данните от закланите животни се отразяват в Интегрираната информационна система от официален ветеринарен лекар или помощник.