Два нови винени сорта лози ще бъдат представени утре, 4 септември, в Института по земеделие и семезнание (ИЗС) „Образцов чифлик“ по време на Ден на отворени врати, съобщиха организаторите.
 
 
Сортовете „Кристален“ и „Мискет Викинг“ бяха признати в началото на тази година. Институтът описа основните характеристики на новите винени лози. Вижте какви са те.
 
„Мискет Викинг“
 
Сортът „Мискет Викинг" e създаден в ИЗС „Образцов чифлик“- Русе, чрез хибридизация на сортовете „Наслада“ и „Шардоне“ през 1996 г. Той е средно до сравнително ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 155 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на Русе настъпва около 15 септември. 
 
Мискет „Викинг“ е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16-17 cм), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 cм). Зърното е средно (13,71/13,14 мм), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат.
 
Средното тегло на грозда е около 120 грама, а на зърното – 1.92 грама. Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 22.55 % захари и 9.01 грама/литър титруеми киселини. Характерно за хибрида е доброто съотношение на глюкоза и фруктоза с преобладаване на фруктозата, което говори за добра зрялост на гроздето. 
 
Титруемата киселинност е добре запазена за едно бяло вино. Преобладава ябълчната киселина, която придава леко зелена киселинност. Гроздето не се рони и притежава много добра транспортабилност, подходящо е за производство на бели висококачествени вина. 
 
Сортът е с повишена зимоустойчивост и средно устойчив на болести. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 С, проявява добра възстановителна способност. 
 
„Мискет Викинг“ е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на ранно- и среднозреещите винени бели сортове лози.
 
 
„Кристален“
 
Сортът „Кристален“ e създаден в ИЗС „Образцов чифлик“- Русе, чрез хибридизация на сортовете „Памид Русе“ и „Кайлъшки мискет“ през 1996 г. Той е  ранозреещ, със силен растеж и добра продуктивност. Дължината на вегетационния период от напъпването до физиологичната зрялост на гроздето е около 150 дни. Консумативната зрялост на гроздето в района на Русе настъпва около 5 септември.
 
„Кристален“ е типичен винен сорт. Гроздът е средно голям (16 см), коничен, понякога крилат, средно плътен, с къса до средно дълга дръжка (4-7 см). Зърното е средно (14,53/13,51 мм), овално, оцветено жълто-зелено, с мискетов аромат. Средното тегло на грозда е около 196.5 грама, а на зърното – 2.73 грама. 
 
Консистенцията на зърното е месеста и сочна, а вкусът - хармоничен с мискетов аромат. В консумативна зрялост гроздето съдържа 19.26 % захари и 7.42 грама/литър титруеми киселини, не се рони и притежава много добра транспортабилност.
 
Гроздето е с изразен плодов и мискетов аромат, приятна свежест и е подходящо за производство на бели висококачествени вина, плътни и с добра хармония между алкохол, захари и титруеми киселини и за производство на високоалкохолни напитки. Сортът е с повишена зимоустойчивост и устойчив на болести. При силни повреди от екстремни студове под минус 18-20 градуса проявява добра възстановителна способност.
 
Сорт „Кристален“ е подходящ за отглеждане при всички видове формировки в районите на страната с благоприятни условия за развитие и плододаване на рано- и среднозреещите винени бели сортове лози.