Срокът за изпълнение на проектите по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. се удължава до 15 септември 2025 година, пише в проектозаповед на зам.-министъра на земеделието Момчил Неков.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

От приема по мярката през 2018 г. бяха одобрени общо 30 броя проектни предложения, представени от признати групи и организации на производителите, за които е определено финансиране от левовата равностойност на 16 млн. евро. Подпомагането по мярката е за период от 5 години и се определя като процент от стойността на годишната реализирана на пазара продукция от групата или организацията производители.

Междувременно крайният срок за извършване на плащанията по ПРСР 2014-2020 г. се удължи до 31 декември 2025 г. 

„С цел създаване на възможност бенефициентите да използват пълния срок за изпълнение на проекта - до 5 години от датата на признаване и осигуряване на необходимото технологично време за подготовка на последното искане за плащане, са разработени промени в насоките за кандидатстване за удължаване на крайния срок за изпълнение и срока за подаване на последно искане за плащане, пише в мотивите на проекта на заповед.

Искането за последно плащане трябва да бъде подадено до един месец след изтичане на периода от пет години от датата на признаване на групата или организацията на производителите, но не по-късно от 05.09.2025 г., се казва още в предложените изменения.

Заповедта и коригираните документи са публикувани в Информационната система за управление и наблюдение на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ИСУН) и на интернет страницата на Министерството на земеделието. Тя подлежи на оспорване пред Административен съд София-град в 14-дневен срок от публикуването ѝ. Писмени предложения и коментари могат да се изпращат до 25 юли 2022 г. (включително) на имейл:  [email protected].