Пълната функционалност на Търговския регистър беше възстановен от 16:00 часа днес, 27 август, както обяви тази сутрин Агенцията по вписванията.
 
 
Безпрецедентен срив на електронната база данни блокира работата на Регистъра около 10 август, като наруши нормалния стопански живот в страната и сключването на търговски сделки. Кризата възникна заради проблеми с четири диска с памет, където се съхранявали 25 терабайта данни.
 
„Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел е възстановена напълно от днес, 27.08.2018 г.“, обяви Агенцията по вписванията в началото на работния ден в понеделник.
 
До 16:00 часа, обаче, сайтът на Регистъра все още не предлагаше нормално обслужване. Вместо началната страница се зареждаше служебно съобщение за ограничена функционалност.
 
„Всички свързани с регистъра услуги вече са възможни на място в Агенция по вписванията и нейните регионални структури. От 16 часа днес всички функционалности на регистъра, възможни чрез достъп до интернет, също ще бъдат възстановени“, допълниха от Агенцията и това наистина се случи. Очакванията бяха за преодоляване на кризата в средата или в края на миналата седмица, но специалистите поискали допълнително време за възстановяването на базата данни.