Виждате ли смисъл във фермерските протести от последните два месеца? Това ви попитахме в тематичната анкета на Агри.БГ.

37 на сто от близо 900 отговорили са на мнение, че виждат смисъл, “но целият земеделски бранш трябва да се включи в един общ национален протест”. 

Всъщност нещо такова се случи на 7 април, когато Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) блокира границата с Румъния край ГКПП “Йовково”. Протестът беше предизвикат от несъгласието на фермерите с европейския регламент за внос на зърно от Украйна, както и акт на подкрепа към техните колеги от Румъния, които протестираха в същия ден, но на отсрещния бряг.

Протестът обедини множество фермери от различни сектори - зърнопроизводители, животновъди, овощари, производители на култивирани трюфели и други. Всички те излязоха да отстоят своите интереси и права, като 29 на сто от отговорилите в нашата анкета подкрепят протестите и са на мнение, че “фермерите са в правото си да направят това”.

Други 14% пък от всички отговорили са на противоположното мнение, отговаряйки че не виждат смисъл в протестите и дори “фермерите са безсилни пред частните бизнес интереси у нас и в Европа”.

Наскоро обаче видяхме нещо интересно, а именно подадена оставка на министър на земеделието именно заради нарастнал фермерски гняв.

Шест на сто са убедени, че смисъл от протестите няма и “продължава да липсва конструктивен диалог и далновидна държавна политика”. 

5% от отговорилите подкрепят действията на фермерите чрез протести, но с уговорката, че “всеки сектор трябва да бъде обединен, за да има по-голяма чуваемост”.

Тук сме напълно съгласни, тъй като през последните месеци видяхме множество протести. Първо самостоятелно излязоха зърнопроизводители, но без официалната подкрепа на НАЗ. Впоследствие малинопроизводители, овощари, зърнопроизводители и оризопроизводители затвориха главния път Разград-Търговище. Последваха протести на лозари. След това зърнопроизводители, членове на НАЗ, блокираха 4 точки в страната. След това протестираха производители във Ветрино. И стигаме отново до големия протест на 7 април.

Според 3% от отговорилите в нашата анкета няма полза от протестите не за друго, а защото “служебното ръководство на министерството е с ограничени възможности”. А 1% от всички отговорили не може да прецени има ли смисъл от тези действия или не.