Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в Еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза и намираме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен. Това заяви в ефира на БНТ служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Министър Бозуков: ДФЗ и БАБХ се изживяват като държава в държавата

Той конкретизиа, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. Вицепремиерът заяви, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. Според него този подход при нас не е напълно спазен.

"Има отворени въпроси, технически неизправности, които службите на Европейската комисия неформално ни индикират, че не са готови. Тоест дори в сегашния си вид Планът ни не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим", коментира Пеканов.

Той изрази надежди, че в рамките на служебното правителство Планът ни за възстановяване ще бъде готов, като обърна внимание на важността на времето, в което ще бъде предаден, за да можем по-рано да получим предвидените средства. 

Вицепремиерът заяви още, че се работи активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства. Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период.

Пеканов не пожела да конкретизира, но от думите му стана ясно, че проблеми по изпълнението на оперативните програми има и в земеделския сектор. Запитан какви са проблемите, министърът отговори:Просто процентът на изпълнение не е толкова висок, колкото по другите оперативни програми, но бях уверен, че това е стандартна процедура и че винаги към края на програмния период средствата успяват да бъдат договорени и изпълнени“.