Настъпва идеалното време за грижа за пасищата. Ако искате да увеличите потенциала на пасището си и да ускорите растежа на тревната маса, за да подобрите изхранването на животните си, използвайте аератори JOSKIN.
 
 
Много важно, за да повишите тревната маса на пасището, е то да се аерира в началото на сезона и малко след края на пашата. Лекото и повърхностно аериране на почвата може да е много печелившо. Нещо повече при дъждовно и влажно време ефективността на аератора се повишава и спомага за проникване на водата при по-сухите периоди.
 
 
Предназначението на аераторите JOSKIN е да разрохват повърхностния почвения слой, като по този начин позволяват на кислорода и водата да проникват в почвата и да ускорят растежа на тревната маса. С тях можете да подобрите изхранването на животните си с по-качествена и по-голяма като количество тревна маса. 
 
Водещият световен производител на машини за разпръскване на тор и селскостопански ремаркета Joskin предлага нов модел аератор, който комбинира две функции в една машина. 
 
Новият аератор, който Агритоп представя на българския пазар е JOSKIN Scariflex Max. Той  е оборудван със 7 реда с 3 различни инструменти. Работната дълбочина може да се регулира индивидуално в зависимост от работната задача, която се извършва. За да се регенерира пасището той е снабден с по-агресивни работни инструменти, проникващи по-дълбоко в почвата. 
 
 
Освен това е възможно да оборудвате аератора с електрическа или пневматична сеялка. Електрическата сеялка разпръсква семената директно с помощта на ротационен диск намиращ се под резервоара. Пневматичната сеялка разпределя семената с въздушен поток с помощта на разпределител. След това зърното се изпраща чрез тръби на струйки, които са разположени пред гъвкавите зъбци. За добрия тревостой е задължително подсяването на пасищата след втората година с 1,5 – 2,0 кг. тревна смеска на декар, което позволява дълготрайно използване на пасището.  
 
 
Пасищните аератори на белгийската компания JOSKIN са напълно поцинковани за дълъг период на експлоатация. Те са здрави и надеждни. Изработват се от специална стомана. Поцинкованата конструкция гарантира надеждността им, а минималните разходи за поддръжка - рентабилността.
 
Начинът на използване и поддържането на пасищата e от съществено значение за тяхната продуктивност и дълготрайност. При свободната паша уплътняването на почвата води до изменение на нейните физични свойства, което се отразява върху развитието на тревите. Видовете, които изискват по-добра аерация бързо отпадат от тревостоя и на тяхно място се развиват по-устойчивите плевели  и слабо продуктивни с ниско качество треви. Това налага поддържане на пасищата чрез аериране.
 
 
Задължително е аерирането на пасищата в началото на сезона и малко след края на пашата. Използването на аераторите JOSKIN  за аериране на почвата може да е много печелившо. Ползите от аерирането са: 
 
• Аерирането на почвата увеличава нитрификацията и намалява на окисляването й;
• Дава възможност на дъждовната вода и въздуха лесно да проникват в почвата;
• Премахва плевелите;
• Позволява лесно проникване на оборския тор, като по този начин се увеличава неговата полза.
 
Фирма Агритоп предлага на българския пазар няколко модела аератори JOSKIN с различни модификации:
 
Пасищни аератори JOSKIN SCARIFLEX с работна ширина от 4,80 м до 9,30 м
 
Моделът Scariflex R5S3 притежава всички качества, за да бъде най-добрият вариант между брана за разпространение на тор, пасищен аератор и верижна брана. Този аератор е с 5 реда и 3 различни инструменти.
 
Моделът Scariflex R6S5 включва един ред с изравняващи скрепери и 5 реда гъвкави зъбци. По този начин фрезоването на почвата се подобрява, точно като плевене. 
 
 
Моделът Scariflex R6S6 има само гъвкави зъбци, които са разпределени на 6 реда с общо разстояние само 25 см. Гарантира максимална ефективност благодарение на “вибриращия” ефект при работа. 
 
Пасищни аератори JOSKIN RENOVA с работна ширина от 2,40 до 7,40 м - изравняват релефите; разрохват и прорязват почвата водейки до повърхностна минерализация. Ножовете позволяват дълбоко проникване в площта, спомагащо за бърз растеж на тревата и подобряване производителността на почвата. Те са безопасни при транспортиране и лесни за употреба. Аераторите лесно се прикачват към различни трактори. Лесно се транспортират благодарение на хидравлично сгъваема система на удълженията за следните модели: RENOVA-400, RENOVA-500 и RENOVA-600. Позволяват регулиране на дълбочината на прорезите в почвате.
 
Пасищни аератори JOSKIN EBR4S2 с работна ширина от 2,00 до 6,60 м – Лентовите аератори EBR4S2 са традиционни аератотри изработени от поцинкована рамка с пружинни работни органи, позволяващи да се ограничат вибрациите при работа. Машината се състои от 4 реда работни органи, оставяйки голямо работно пространство между тях, така че първият ред органи да свърши преди следващия да започне да работи.  Работната дълбочина може да бъде регулирана механично.
 
 
Пасищни аератори Bf/Bf Garden с работнa ширинa от 1,20 м - 3,60 м
Те са с три или четири реда инструменти – в комбинация от  изравняващи скрепери и  гъвкави зъбци. Закачването на аераторите към селскостопанските трактори е лесно и бързо, благодарение на теглич с Ø 22 мм.
 
Машини за изравнява на тревна маса JOSKIN
За по-голямо количество и високо качество на тревната маса е добре преди аерирането пасището да се изравни, като се почисти от остатъци и малки храсти. За това е добре да се комбинира аератор с Joskin ротационен пасищен топер.
 
Многофункционалните и здрави топери JOSKIN в комбинация с пасищните аератори ускоряват растежа на зелената тревна маса и запазват кореновата й система без да я увреждат.  Важно е да се поддържат редовно пасищата, за да се запази и поддържа треваната маса добре. 
 
 
Повече информация може да откриете на интернет адрес: www.agritop.bg и телефон: 02 / 971 26 20.