По голямата част от тютюна Реколта 2020 е прибрана, а отчетеното качество е много добро, съобщиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010). 

Без санкции за непоникнали междинни култури заради сушата

При четирите сортови групи отглеждани в страната (Басми, Каба Кулак, Бърлей и Виржиния), прибраните обеми тютюнева суровина са различни. От двете дребнолистни сортови групи ориенталски тютюн Басми и Каба Кулак са достигнати съответно нива от 95% и 87%, а при едролистните сортови групи в сушилните и складовете на тютюнопроизводителите вече са налични 70% от Бърлей и около 55% от Виржиния

Общо близо около 80 % от реколтата вече е събрана.

„На фона на ежедневни наблюдения от страна на експерти на Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010 (НАТ-2010) и регулярни посещения от експерти-технолози от търговските оператори на тютюневите полета, сушилните и складовете на земеделските стопани, към момента се констатира много високо качество на тютюневата суровина.“, уточняват от асоциацията.

Очаква се при оптимални климатични условия, през втората половина на месец октомври и през целия месец ноември да се извърши заготовка на суровината във формата, под която се продава на търговските фирми, с които тютюнопроизводителите имат предварително сключени договори – в кашони и селска бала. 

Активната кампания по изкупуване на стоката от Реколта 2020 ще се развие най-интензивно през месеците ноември и декември 2020 година и ще приключи напълно през месец януари на следващата, смятат експерти в сектор “Тютюн”.

Тогава ще станат ясни и крайните за сезона произведени количества тютюн, както и финалните изкупни средни цени по сортови групи.