Царевицата и слънчогледът към момента са в добро състояние, но се усеща нуждата от влага. Тя тепърва ще бъде нужна на растенията.

Важните срокове през юли

„Предстоят големите юлски горещини и ако не падне дъжд, ще има проблем. Пак ще приберем баберки, защото царевицата например скоро ще е във фаза опрашване и ще трябва да има влага, за да налее зърното. За трета поредна година подпочвената влага е малко заради липсата на снеговалеж през зимата и оскъдни дъждове през пролетта. Дано поне сега малко да завали, че ще ме е жал за културите, които изглеждат много добре в момента“, коментира Тодор Тодоров, който традиционно се занимава с отглеждане на царевица и слънчоглед.

Температурите са другият проблем в тази фаза на развитие. Тази седмица в равнината на Врачанско термометрите показваха между 35 и 37 градуса.

„Ако остане така и по време на опрашване, свилата ще изсъхне и няма да може да поеме полена. Той пък също ще пресъхне и ще умре веднага, щом се отдели от метлицата. Да не говорим, че жегата, съчетана с липсата на влага в почвата, може да ни докара дори около 50% загуба на реколтата. Само като погледна как се напуква земята, сърцето ми се свива“, споделя Тодор.

Единственото добро е, че засега растенията не са започнали за свиват листата си. Затова стриктно следи прогнозата за времето и се надява скоро да завали, за да може да прибере добра реколта. Досега е похарчил много повече пари, отколкото миналата година заради поскъпването на семена, торове, препарати и горива.