Високи добиви от тазгодишната реколта очакват тютюнопроизводителите в Шуменско, заяви Вилдан Шабанова, председател на Сдружението на тютюнопроизводителите в Североизточна България, цитирана от „Топ новини“. Стопаните в региона, които масово отглеждат тютюн сорт „Каба Кулак”, очакват средни добиви от 250 килограма от декар.„При засаждането паднаха добри дъждове и със сигурност някои производители ще могат да приберат около 300 килограма от декар, като при по-слабите ниви очаквано ще има и по-ниски добиви”, обясни Шабанова. По нейни думи, заради продължителната суша през миналата година средният добив е бил около 150 килограма от декар.

 

Качеството на тютюна тази година също е високо, като прогнозата е средната изкупна цена да остане на нивата от миналата година – между 4.50 и 4.80 лв. за килограм. „Понеже има и по-големи листа, предполагаме, че фирмите ще търгуват на цени, в рамките на миналогодишните. Долните беритби не са като миналата година, но от втора ръка нагоре тютюнът е много хубав. С най-високо качество, съответно и с по-висока изкупна цена са листата, добити от средата на стъблото към върха на растението – т. нар. трета, четвърта и пета ръка”, обясни Шабанова.

 

В Шуменско най-устойчиво вирее тютюнът от сорт „Каба Кулак”, тъй като условията са подходящи. „Има стопани, който пробваха с насаждения от сортовете „Катерини” и „Еленски”, но почвата в региона не е подходяща и добитият тютюн не покрива изискванията за биологични и стопански качества”, каза още Шабанова. Беритбата на тютюна все още не е приключила, а при хубаво време без обилни валежи, тази година, за разлика от миналата, стопаните ще приберат реколтата от нивите напълно.

 

Тютюнопроизводителите от региона са обнадеждени за бъдещето на сектора след срещата със земеделския министър, като в близките дни ще се проведе Консултативен съвет, в който ще вземат участие и от Сдружението на тютюнопроизводителите от Североизточна България.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!