Изхранването на животните през зимата се оказа предизвикателство за много фермери, въпреки отпусната минимална държавна помощ. Сушата през 2020 г., последвана от високите цени за фуражите, вдига цената и на агнешкото месо.

Сигнал: Общинските земи, пасища и мери не стигат до животновъдите!

“Очакваме цената на едро на агнешкото месо да бъде около 5.50-6.00 лв./кг на едро без ДДС. А на дребно най-вероятно ще достигне 7.00-8.00 лв./кг без ДДС”, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

По думите му увеличението на цените е с около 10-15% най-вече заради високата цена на фуражите.

“Потребителите трябва да са наясно, че спрямо миналата година, цената на фуражите скочи много. Оттук идва и самото увеличение в цените на агнешкото месо, което е в размер на 10-15% спрямо 100% увеличение на фуражите. В крайна сметка, заради сушата през 2020 г., по-високата цена на агнешкото беше неизбежна”, обясни Караколев.

Наскоро Агри.БГ попита своите читатели дали според тях поскъпването на фуражите е основателно. Изводите от анкетата, показват, че с високата цена на фуражите се спекулира. Именно това смятат 43% от участвалите в тематичната ни анкета. Според анкетираните за най-обективна причина за поскъпването на фуража се възприема сушата. 

Анализът на анкетата ни показа още и че, на фона на тежката изминала година, специално за животновъдите, никой от участниците не е споделил, че разполага със запаси, които биха му помогнали в настоящата ситуация. 

Вижте новата ни анкета

На 15 февруари приключи приемът по de minimis за животновъди. Минималната държавна помощ в размер на 22 262 000 лв., се отпусна за изхранване на животните. Въпреки това много от фермерите не можаха да получат плащане по схемата, заради проблеми с чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

“Много фермери, които не са получавали плащания за миналата година, заради по-късното регистриране по чл.137, не могат да кандидатстват по отворения прием за минималната помощ, който тече в момента”, коментираха от НОКА пред Агри.БГ.

От асоциацията вече изпратиха писмо към ресорното ведомство, в което настояват за отварянето на втори прием по de minimis за фермерите с казуси.

“От земеделското министерство ни обясниха, че след като обработят данните по първия прием, ще ни отговорят дали ще има втори. Ние по всяка вероятност настояваме да има такъв. Дори искаме той да стартира до началото на месец март, тъй като парите на хората им трябват сега”, заключиха от НОКА.