В България има констатиран случай на вируса по доматите, известен като ToBRFV. По данни на Hortidaily българската страна е уведомила Европейската междуправителствена организация за растителна защита за случая, съобщават от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

Не изпускайте сроковете през юли

Опасният вирус е открит в оранжерия в община Мездра. Предприети са мерки по унищожаване на растенията, което да предотврати разпространението на заболяването.

Върлуващият от миналата година в Европа вирус доведе като цяло до спад в производството на домати на Стария континент. В края на 2019 г. той беше посочен като основна причина за намалялата продукция и повишаващите се цени. Това доведе до увеличаване на вноса от трети страни. 

Наскоро производители от Франция, Португалия, Италия и Испания възразиха пред Европейската комисия за нарушения по Споразумението за внос от страна на Мароко. Български фермери също заявиха, че ще ги подкрепят. Те обаче бяха доволни, че ToBRFV все още не е пристигнал у нас. Дали опасният вирус ще се разрасне на територията на страната ни и какви мерки ще бъдат предприети, тепърва ще се разбере.

ToBRFV е растителен вирус от рода Tobamovirus, който се разпространява бързо. Забелязан е за първи път през 2015 г. в Йордания и Израел. Поразява основно са домати и чушки, като причинява изкривяване на листата и кафяви, набръчкани петна по плодовете. Щетите от него могат да бъдат тежки и плодовете да останат непродаваеми.

Изследване показва, че доматите, пиперът и картофите са сред най-уязвимите култури, което изисква внимание при тях, за да се предотвратят сериозни загуби, информират още от САРА.