Доматите са култура, която се напада от голям брой вируси. Болестите не могат да се лекуват, защото те се развиват само в клетките. За да могат да бъдат унищожени тези вируси, трябва да бъдат унищожени и самите клетки и от там ще бъде унищожено и растението.



 



Заразяването става по различни начини- по време на присаждане, сеитба на семената от болни растения и др., а основния начина за пренасянето им е чрез насекомите. Те са вредители и се изхранват от растенията и пренасят вирусите. Това са листните въшки, трипсите и цикадите.



 



Борбата с вирусните болести е насочен срещу преносителите. С дейността си в градината стопанинът също може да пренася вирусите чрез различните операции като отглеждане на доматите-култучене, връзване, окопаване и др. Болните растения проявяват различни симптоми като обикновена тютюнева мозайка, стрик, краставична мозайка, столбур, доматена бронзовист и др.



 



Как може да се разпознае дали доматът е вирусен болен? Ето и следните признаци:



Увяхване на растенията: При топло време растенията губят тургота си, но при понижаване на температурата бързо го възстановява.



Мозаечно прошарване на листата: Мозайката е най-характерният признак при вирусно болните домати. Деформиране на листата, цветовете и плодовете. Листата се деформират, редуцират се по формата и размер и изтъняват. По стеблото се наблюдава нишковидни некротични ивици или некроза от горе на долу, растенията са втрънчени. Симптоми от зараза с вирус се наблюдава и по плода, което се изразява във вътрешното потъмняване на плодовете от първите 1-2 китки.



 



Борбата е трудна и за това е много важна профилактиката. Тя трябва да е насочена главно да се допусне заразяване и да започне още с извличането на семената от плода. За да се избегне пренасянето на вирусите е необходимо да се спазват някои правила при отглеждането на растенията: Обработката на семената с натриева основа 2%, калиев перманганат и др., а така също и термични обработки до 70 гр.С за три денонощия, Дезинфекция на работния инвентар и ръцете при връзване и култучене. Ограничаване до минимум на ръчните манипулации. Навременно и правилно третиране с инсектициди срещу векторите на вирусите-листни въшки, цикадки, трипси. Използване на устойчиви сортове и др.