Виртуално отглеждане на малини, пшеница, череши, овце, крави и кокошки – това в момента е една от най-актуалните он-лайн игри на социалната мрежа Facebook. Малки и големи, мъже и жени от цял сват стават фермери чрез интернет играта Farm Ville.

Също както при реалното фермерство, и тук започваш всичко от нулата – с тази разлика обаче, че в играта ти се ПОДАРЯВА начален капитал, докато в реалността сам трябва да намериш финансиране (да правиш проекти по „Млад фермер” без да знаеш дали и кога ще те одобрят, да търсиш финансиране от банките и да затъваш в кредити и непосилни лихви и пр…)

Всеки фермер в играта сам решава какво да отглежда в своето стопанство. Изборът е голям – както на зеленчуци и плодове (боб, картофи, тикви; ягоди, малини; овошки), така и на зърнени и маслодайни култури (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед), а също така и на животни (крави, овце, свине, кокошки).

Подобно на реалния живот обаче – МОДЕРНА ферма можеш да създадеш едва тогава, когато си забогатял достатъчно, обясняват участници в играта. Пренесено в реалността това вероятно означава да построиш ферма по санитарно-хигиенните изисквания на ЕС, да направиш модерна оранжерия, нови складове за продукцията и т.н.

Най-сложен в играта е въпросът със закупуването на селскостопанска техника (трактори, сеялки, комбайни), която се оказва най-скъпа, а няма възможност за финансиране по мярка 121 „Модернизация на земеделските стопанства”... Ето защо в играта трактори и всякакви други машини и инвентар притежават само най-крупните и заможни фермери (които са минали десето ниво).

Сроковете, за които реколтата е вече готова за прибиране, в играта са доста по-кратки от реалните такива. Например, малините зреят за два часа, оризът – за дванадесет, пшеницата и памукът са готови за прибиране след три дни. Въпреки липсата на рисковите атмосферни, финансови и други фактори от реалния живот обаче, и тук рискът съществува. Защото ако не обереш малините точно след два часа – те изгниват и съответно ти си на загуба. Ако обаче съумееш навреме да прибереш продукцията, то при вложени 20 лв, изкарваш 26 лв. печалба – определено съотношение, с което реалните фермери не могат да се похвалят, въпреки реалния си труд...

Оттук ясно можем да откроим и най-важната разлика между реалността и играта – а именно, че ако във Farm Ville фалираш, това е само игра. Ако обаче се стигне до ситуация на изнемогване и фалит, пред каквато са изправени много български земеделци и животновъди, това си е реалността. Горчивата реалност...

текст: София Белчева

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!